Prijem za varaždinskog književnika Denisa Peričića, dobitnika Nagrade „Vladimir Nazor“

Prijem za varaždinskog književnika Denisa Peričića, dobitnika Nagrade „Vladimir Nazor“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u petak je u palači Patačić održao prijem za varaždinskog književnika Denisa Peričića, dobitnika Nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolje umjetničko ostvarenje iz područja književnosti u Republici Hrvatskoj u 2022. godini za roman „San o Križaniću“.Nagradu Vladimir Nazor' dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo. Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.Nagradu dodjeljuje Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. 

Gradonačelnik je čestitao Peričiću na uspjehu: „Denis je dobio već na desetke nagrada, ali ovo je ipak najznačajnija hrvatska nagrada za književnost. Dosad su je primili naši najveći književnici, Vesna Parun, Dobriša Cesarić, Jure Kaštelan, Ranko Marinković, u novije doba Goran Tribuson, Renato Baretić, Luko Paljetak, Mirko Kovač, Zoran Ferić, prošlogodišnji je bio Ivica Prtenjača, a sada naš Varaždinac Denis Peričić. Imao sam tu čast biti govornik na predstavljanju njegove knjige, a već tada sam proročki predvidio da će postići veliki uspjeh i siguran sam da ga čeka još mnogo nagrada. Još jednom od srca čestitam.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

 Denis Peričić zahvalio je gradonačelniku na podršci, istaknuvši kako mu to mnogo znači za budući rad. Sretan je radi priznanja o kojem ga je obavijestila, čestitavši mu, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. „Ponosan sam, ovo je doista najveće priznanje u Hrvatskoj, za umjetnika općenito, ne samo za književnika. Drago mi je što ću Nagradu donijeti u Varaždin i zahvalan sam gradonačelniku i na prijemu i na javnoj čestitci i na njegovoj podršci. Također,  za moju novu knjigu, zbirku pjesama, prema rezultatima Javnog poziva za potrebe u kulturi, dobio sam podršku od Grada Varaždina i vjerujem da na taj način književnici mogu osjetiti poticaj struktura i biti ohrabreni.“ – naglasio je Denis Peričić. Dodjela Nagrada „Vladimir Nazor“ održat će se u Zagrebu, 19. lipnja.

Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2022. godinu dobili su: 

ARHITEKTURA I URBANIZAM 

Boris Duplančić, nagrada za životno djelo
Davor Bušnja, godišnja nagrada za projekt JAŠIONICE ZK odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu
 
FILM 

Dubravka Premar, nagrada za životno djelo 

Juraj Lerotić, godišnja nagrada za film "Sigurno mjesto"
 
GLAZBA
Frano Parać, nagrada za životno djelo
Berislav Šipuš, godišnja nagrada za skladbu "Pasija za soliste, govornika, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl"
 
KAZALIŠTE

Dinka Jeričević. Nagrada za životno djelo
Ugo Korani, godišnja nagrada za uloge Dimitrija Fjodorovića Karamazova/Kartašova, u „Braća Karamazovi“ F.M. Dostojevskog u režiji Olivera Frljića i Jermolaja Aleksejeviča Lopahina u predstavi „Višnjik“ A.P. Čehova u režiji Ivana Popovskog
 
LIKOVNE I PRIMJENJENE UMJETNOSTI

Goran Trbuljak, nagrada za životno djelo
Nina Ivančić, godišnja nagrada za retrospektivnu izložbu u Galeriji umjetnina, Split
 
KNJIŽEVNOST
Ivan Rogić Nehajev, nagrada za životno djelo
Denis Peričić, godišnja za roman San o Križaniću u izdanju nakladničke kuće Hena com
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.