Uz 7. manifestaciju Marinković nas spaja ovoga vikenda u Visu - predavanja, filmske radionice, nova medalja s likom hrvatskoga književnika...

Uz 7. manifestaciju Marinković nas spaja ovoga vikenda u Visu - predavanja, filmske radionice, nova medalja s likom hrvatskoga književnika...

Već tradicionalni književno-znanstveni susret Marinković nas spaja u organizaciji Memorijalne zbirke Ranko Marinković iz Visa ove godine obogatit će program viškoga proljeća po sedmi put, no manifestacija je ove godine utoliko značajnija što se njome obilježava 110. obljetnica rođenja ovog značajnog hrvatskog književnika.

Brojke su se posložile i kod izbora datuma – susret se organizira u sklopu programa u povodu Dana Grada Visa (početak je 20. travnja) , a završni dan manifestacije, 23. travnja, ujedno je i Svjetski dan knjige. Sve je to povod da se mlade naraštaje još jednu godinu zaredom upozna s Marinkovićevom mišlju i riječju te u njima probudi čitateljski žar koji može pobuditi samo riječ majstora kakav je Marinković bio.

Ove godine Vis će tim povodom posjetiti maturanti Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba, Pete gimnazije „V. Nazor“ i Škole likovnih umjetnosti iz Splita te Prve gimnazije iz Varaždina, a kao domaćini predstavit će im se učenici Srednje škole A. M. Karamaneo iz Visa predvođeni profesoricama Ivanom Koceić i Ninom Vojtek Šabić, voditeljicama projekta.

Na programu su - uz već „uhodane“ dijelove manifestacije kao što su znanstvena predavanja za učenike (predavačice dr. sc. Lana Molvarec i dr. sc. Dragica Dujmović Markusi), stručni aktiv za profesore i knjižničare (dr. sc. Dragica Dujmović Markusi), poučna šetnja nazvana Putovima Ranka Marinkovića, polaganje vijenca na rodnu kuću šjor Ranka te na njegov grob na komiškom gradskom groblju. Ove godine predviđene su i filmske radionice predvođene Matkom Petrićem, porijeklom komiškim redateljem i glazbenikom, a učenici će se okušati u interpretiranju i insceniranju ulomaka iz novele Ni braća ni rođaci. Također, u program susreta ove godine uključeni su i učenici Osnovne škole Vis kojima će zahtjevna Marinkovićeva djela na pitak način predstaviti viški maturanti.

Za Memorijalnu zbirku Ranko Marinković posebna je čast još jedna novost u programu svečane završne večeri manifestacije – akademski kipar Duje Matetić iz Splita uručit će svoju donaciju za Zbirku u obliku medalje s likom Ranka Marinkovića, što će obogatiti vrijedan fond umjetničkih djela koju Zbirka MZRM posjeduje. Završna će se večer „okruniti“ projekcijom uvijek aktualnog filma Karneval Antuna Vrdoljaka iz 1990. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.