Za Noć knjige - od 21. do 23. travnja - već prijavljeno 1100 programa, a tema je umjetna inteligencija

Za Noć knjige - od 21. do 23. travnja - već prijavljeno 1100 programa, a tema je umjetna inteligencija

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak 13. travnja u Gradskoj knjižnici u Zagrebu najavljena je manifestacija Noć knjige  koja će se održati od 21. do 23. Travnja ove, dakle 2023. godine. Najavila je to Dobrila Zvonarek iz NSK , naglasivši kako je povod Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige. Svečano otvorenje Noći knjige održat će se 21. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a tema manifestacije "Sanjaju li roboti električne knjige" propituje fenomen umjetne inteligencije, napomenula je Zvonarek.

Raspravljat će se, istaknula je, o tomu može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje te o tomu zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse. Bit će riječi, dodala je, i o tomu hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka te može li stroj postati uspješan autor. Svakako će zanimljiv biti i razgovor o tome što bi umjetna inteligencija mogla značiti za umjetnost, osobito za književnost, napomenula je Zvonarek.

Na press konferenciji je Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba ocijenila  da su se sudionici Noći knjige, s obzirom na njihov broj, kao i broj organizatora programa te broju prijavljenih programa, pronašli u temi i prepoznali je kao važnu i vrlo izazovnu za doba u kojem živimo. Za ovogodišnju Noć knjige 2023. trenutno je 615 prijavljenih organizatora programa, od čega je 155 narodnih knjižnica s ograncima, 313 ustanova, dvjestotinjak škola i vrtića, rekla je Štalec Obradović te dodala da je trenutno prijavljeno 1100 programa i različitih akcija.

Naglašeno je i da će se ove godine Noć knjige održati i u hrvatskim bolnicama te će se na pedijatrijskim odjelima čitati djeci. Uključili su se i mjesni odbori s kvartovskim programima, a programi će se održavati i za ljude u domovima za starije osobe, rekla je, te dodala da u manifestaciji sudjeluju brojne udruge, kulturni centri i kafići.

Organizatori manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

 Nagradni natječaji: 'Umjetna ili uvjetna inteligencija

 Tema ovogodišnje Noći knjige je vrlo intrigantna , a zanimljivo je što je organiziran i natječaj koji je upravo pri kraju. Ovako su se školski knjižničari obratili mladima i pratit ćemo sa zanimanjem kako su učenici odgovorili na ovakav izazov:

U povodu manifestacije Noć knjige 2023., Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s organizacijskim odborom Noći knjige pokrenula je nagradni likovni i literarni natječaj pod nazivom 'Umjetna ili uvjetna inteligencija'. Pravo sudjelovanja imaju učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici knjižničari.

 Zanima nas u kojoj je mjeri umjetna inteligencija dio tvog svakodnevnog života. Koliko vremena provodiš igrajući igre na računalu, a koliko igrajući se u stvarnom svijetu s prijateljima? Gdje tražiš nepoznate riječi? Tko ili što te budi? Kako ćeš stići na neku adresu bez pomoći aplikacija? Gdje ćeš pronaći potrebno znanje i informacije ako nestane električne energije? U kojoj je mjeri tvoj svijet određen oslanjanjem na umjetnu inteligenciju, a u kojoj na tvoju, ljudsku inteligenciju? Na koji način vježbaš svoju inteligenciju i činiš se manje ovisnim o potpori i poticajima izvana?

Pozivamo te da svoja razmišljanja na ovu temu izraziš u pisanom ili likovnom obliku, u formi koja najviše odgovara tvom načinu izražavanja i doživljaju ove teme.

Svi detalji o natječaju dostupni su na stranicama Noći knjige ili na sljedećoj poveznici: https://www.husk.hr/uvjetna-inteligencija/

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.