Program 'Lirika Velikog petka' u petak u DHK-u predstavlja sedam suvremenih pjesnika

Program 'Lirika Velikog petka' u  petak u DHK-u predstavlja sedam suvremenih pjesnika

U sklopu  32. svečanosti Pasionske baštine održat će se već tradicionalni susret 'Lirika velikog petka'. Naime, iz DHK pozivaju na to događanje, koje  poštuje tradicija njegovanja lirskog izričaja posvećenog muci i žrtvi na križu Isusa Krista. Pozivaju se dakle svi zainteresirani da i ove godine nazoče predstavljanju lirike, a odabrano je sedmoro hrvatskih pjesnika. Susret će se održati u petak, 17. ožujka u 12 sati, a ako je već u uvodu rečeno, dogodit će se to u prostorijama Društva hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7 u Zagrebu.

Kroz program vodi  dr. sc. Tuga Tarle, koja o njemu za naše čitatelje ističe:
- Tijekom proteklih stoljeća mnogi su velikani hrvatske pjesničke riječi pisali nadahnuti religioznim temama. Na tragu te bogate duhovne baštine stvaraju i naši suvremenici. Bilo je razdoblja u kojima je politika kristološke i pasionske sadržaje prezirala i ignorirala pa je takva religiozna lirika preživljavala na rubu interesa i zapravo preušućivana, rijetkima dostupna. Danas, zahvaljujući inicijativi prvog predsjednika udruge Pasionska baština, gospodina Joze Čikeša i njegovih suradnika, koji su 1991. godine pokrenuli projekt poznat kao Pasionska baština, pruža se prilika našim liričarima da javnosti predstave svoja djela. Zato i u sklopu ovogodišnjeg korizmenog programa prebogatog kulturnim događanjima, koncertima i priredbama pod „dirigentskom palicom“ nove predsjednice Pasionske baštine, prof. Eve Kirchmayer Bilić, donosimo izbor pjesničkog stvaralaštva sedam naših suvremenika.

U DHK ćemo za tu prigodu predstaviti liriku odabranih pjesnika čija poezija je nadahnuta temama Kristove žrtve i smrti na križu. U uvodnome dijelu nastupit će mladi katolički publicist Luka Liang Tripalo koji će kratkim izlaganjem uvesti publiku u misterij križnoga puta prema srednjovjekovnom svećeniku, redovniku, asketi i mistiku Tomi Kempencu i njegovu djelu 'Nasljeduj Krista'. To je neveliko, ali duhovno snažno djelo doprlo u sve zakutke globusa gdje ima kršćana te je poslije Biblije najčitanije štivo. U nastavku će dramski umjetnici Robert Kurbaša i Nada Rocco interpretirati poeziju sedmero pjesnika, sudionika programa.

Pjesnici koji će sudjelovati u programu ' Lirika Velikog petka' su Josip Sanko Rabar, Silvija Dragun, Đuro Vidmarović, Vesna Ujević, Drago Čondrić, Mile Pešorda i Ivana Talaja. U drugom dijelu susreta, kao i ranijih godina, na redu je glazbeni program. Nastupit će Vinka Siladi, mezzosopran i Divna Šimatović, gitara izvedbom djela Blaženka Juračića 'In te Domine speravi'. – tako program predstavlja Tuga Tarle, koja će i voditi program Lirike Velikog Petka u DHK-u u petak, 17. ožujka.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.