MH skrbi o svojim ograncima: dodijelila im je 469 tisuća kuna potpore

MH skrbi o svojim ograncima: dodijelila im je 469 tisuća kuna potpore

Kad je došao na čelo MH Miro Gavran obećao je veću i bolju skrb za  brojne ogranke, jer su oni 'spiritus movens' te važne institucije respektabilnoga djelovanja kroz stoljeća. To je obećanje ostvareno, pa je tako nedavno objavljeno kako je Predsjedništvo Matice hrvatske donijelo je Odluku o dodjeli potpore ograncima Matice hrvatske i to prvi put putem Poziva za prijavu programa i dodjelu sredstava ograncima Matice hrvatske. Tragom rečenog Poziva u određena je potpora od 469.000,00 kuna, kao podršku u njihovu radu. Upravo rad ogranaka doprinosi glavnim ciljevima Matice hrvatske, a to su istraživanje, čuvanje, razvijanje i promicanje narodnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkoga, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrb za demokratski društveni razvitak. Središnjica je prepoznala i niz izazova s kojima se ogranci susreću u svom radu kao i potrebu da im se pomogne pri jačanja vlastitih kapaciteta. Samo na taj način oni mogu uspješno djelovali kao samostalne pravne jedinice koje čuvaju kulturu i identitet svoga kraja diljem Hrvatske a i šire. Tako je već ranije  isplaćen iznos od 81 tiduću kn za hitne potrebe nekih ogranaka.

Na javni poziv pristiglo je 48 prijava od kojih je Povjerenstvo za dodjelu sredstava pozitivno ocijenilo njih 40. Na taj način Središnjica daje potporu ograncima za velik broj izdavačkih djelatnosti te za kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja, koncerte klasične glazbe, izložbe i drugo. Financijski će se po posebnim kriterijima poduprijeti i novoosnovani ogranci, kao i oni koji imaju poteškoća u radu. Središnjica se nada nastavku ovakve prakse u idućim godinama te većem broju prijava drugih ogranaka 'kako bi se proveo što veći i raznolikiji broj projekata koji promoviraju čuvanje, razvijanje i promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta'.

Inicijativa je to vrijedna svake pohale, jer u malim sredinama MH na najizvorniji način pokazuje svoju snagu i svoje značenje. Kažimo još da su u povjerenstvu za dodjelu sredstava bili Dražen Švagelj (predsjednik Povjerenstva) i članovi: Marijo Dominiković (glavni tajnik MH), Ivica Nuić (gospodarski tajnik MH), Stjepan Sučić (član GO MH), Ida Hitrec, tajnica za ogranke MH, Anica Serdarević (Ogranak MH u Zadru), Ivan Pranjić (Ogranak MH u Čakovcu), Danijel Barišić (Ogranak MH u Tuzli) i Andrija Stojić (Ogranak MH u Čitluku).

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.