Književna nagrada "Mladi Krleža" dodijeljena varaždinki Kristini Slunjski

Modernist
Dodijeljena književna nagrada "Mladi Krleža" u Varaždinu, dvadeset devetog prosinca varaždinskoj pjesnikinji Kristini Slunjsk za rukopis zbirke pjesama “Anatomija ljudskosti”. Osnivač nagrade je Robertino Bartolec i Modernist nakladništvo, agilni varaždinski izdavač.
 
"Riječ Miroslava Krleže svjetionik je već desetljećima u svakom sutonu naših bivših i sadašnjih sumnji i kriza..." ustvrdio je hrvatski povjesničar Grga Novak. Doista, godina na isteku (2020.) sinteza je svih životnih vihora i paradoksa doslovno krležijanske dramaturgije. I najplemenitije što se u takvim okolnostima može poduzeti jest – prepoznati i nagraditi najdarovitije mlade pojedince među nama. Na 39. obljetnicu smrti Miroslava Krleže (29. prosinca), kraj pročelja zgrade u Varaždinu (Ulica Vladimira Nazora 26) sa spomen pločom Krležine bake Terezije Drožar, predstavljeni su autori s najboljim rukopisima književnog natječaja "Mladi Krleža" (prvi uopće varaždinski natječaj za mlade pisce).
 
U izbor su ulazili neobjavljeni rukopisi svih žanrova autora do 35 godina iz Varaždinske županije, na standardnom hrvatskom jeziku, kao i na hrvatskom kajkavskom jeziku. U konkurenciji je bilo 12 rukopisa. Pohvalnice su dodijeljene Teodori Hublin iz Sračinca za prozni rukopis “Superprijatelji”, Ivanu Goranu Žunaru iz Ivanca za pjesnički rukopis “Zrenje”, dok je pobjednica natječaja Kristina Slunjski sa zbrikom pjesama “Anatomija ljudskosti”. Taj rukopis će biti tiskan. Organizatori s nestrpljenjem očekuju otvaranje novog natječaja u svibnju 2021. godine, a sve kako bi zaživjelo mlado spisateljstvo u Varaždinskoj županiji, jer "Pisati znači disati!" (M. Krleža), posve ljudski čin koji je danas nikad potrebitiji.
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.