Festival „Ljetna klasika“ Opere riječkog HNK u pulskoj Areni završava uz premijeru "Carmen"

Carmen, HNK Rijeka

Nakon izvedbi Verdijeve „Aide“ i Beethovenove Devete simfonije, veliko finale drugog festivala „Ljetna klasika“ Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca u pulskoj Areni, označit će premijerna izvedba Bizetove slavne opere „Carmen“ u četvrtak, 1. kolovoza  s početkom u 21 sat. Izvedbom opere čiju inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, ravnat će šef-dirigent riječkog orkestra, karizmatični Yordan Kamdzhalov.

 

Vrela ljetna noć i Arena savršena su kulisa za „Carmen“, opernu priču o strastvenoj, upravo slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati. No, jedinstvenost ovog ambijentalnog spektakla režiranog samo za pulski antički amfiteatar, što će ga scenografske i svjetlosne intervencije transformirati u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu, jest promjena perspektive. Po prvi će put biti zamijenjeni uobičajeni prostori pozornice i gledališta.  Predstava će se izvoditi na kamenim tribinama na kojima će ipak istodobno biti i - dio publike. Tako će 200-tinjak gledatelja biti integrirano u predstavu, odnosno postati njenim dijelom što garantira jedinstven, 4 D doživljaj ove opere.

Naslovnu ulogu tumači sjajna mezzosopranistica, članica riječkog opernog ansambla Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. Naime, nakon kao Carmen nastupila je još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom na opernim pozornicama u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj.
„S različitim autorskim timovima i kroz različite inscenacije dobila sam priliku istraživati slojeve uloge Carmen i sagledavati je te ulaziti u nju iz različitih kutova. Budući da će u Areni tijekom izvedbe među nama na tribinama sjediti i dio publike, mislim da će pulska inscenacija biti izuzetno atraktivna za gledatelje. Svatko od nas izvođača morao je proniknuti u samog sebe i u sebi pronaći te likove, ljude u upravo takvim životnim situacijama. Publika može očekivati fascinantnu priču kojoj smo, u grandioznom prostoru povijesnog zdanja, pristupili minuciozno dramski“, kazala je Ivana Srbljan o svojoj pulskoj Carmen.

Tenor Aljaž Farasin, koji je već više puta u ulozi Don Josea bio scenskim partnerom Ivane Srbljan također naglašava kako je tijekom proba otkrio posve nove dimenzije svoja lika koji je u njemu sazrio na novoj i drugačijoj razini.
„U Puli ćemo Ivana i ja imati priliku pokazati što smo postigli tijekom proteklih deset godina, od kada smo kao studenti prvi put zajedno nastupili kao Carmen i Don Jose“.

Uz Ivanu Srbljan i Aljaža Farasina nastupit će Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar, Slavko Sekulić, Ivan Šimatović, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Emilia Rukavina i Saša Matovina.

I dirigent Yordan Kamdzhalov ne skriva svoje oduševljenje inscenacijom:
„ Siguran sam da će to biti izvanredno iskustvo za publiku. Kod „Carmen“ me najviše oduševljava strast koju Ivana Srbljan i Aljaž Farasin savršeno iznose, i svojim izvanrednim pjevačkim umijećem i svojom iznimnom glumačkom snagom.  
Međutim, ova opera donosi i snažnu poruku slobode, za koju je Carmen spremna čak i umrijeti. Ta je poruka itekako potrebnu današnjem svijetu.“

Uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca nastupit će i Dječji zbor „Kap“, a u predstavi sudjeluje i ansambl Baleta riječkog HNK.

AUTOR: MILENA JERNEIĆ

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.