„Kazališna čarolija“ za najmlađe u HNK Ivana pl. Zajca

„Kazališna čarolija“ za najmlađe u HNK Ivana pl. Zajca

U kazalištu je moguće sve, pa čak i da ljudi lete! A još puno toga što je moguće u kazalištu moći će se vidjeti i doživjeti u predstavi za djecu „Kazališna čarolija“ koja je na programu HNK Ivana pl. Zajca od utorka, 27. studenoga 2018. u 19 sati. 

U trajanju jednog školskog sata bit će predstavljeno ono što kazalište može, i ne može. Po čemu se razlikuje od filma, televizije, književnosti i likovnih umjetnosti, a opet i što sve od svih njih posuđuje kako bi postalo to što jest, i još više od toga – čarolija.  

Najmlađa publika moći će vidjeti, u priču povezane, neke od najljepših baletnih, opernih i dramskih scena, a usto i sva čuda tehnike neophodna kako bi se stvorila kazališna iluzija – dana, noći, kiše, vjetra, snijega, grmljavine, oluje, mora i planina, predjela mašte i misli.  
Na kraju, svi će zajedno plesati, pjevati, pa i glumiti, jer kazalište nije samo čarolija, nego i igra u kojoj sudjeluju, s jednakim uzbuđenjem, i kazalištarci i publika. 

 Kreativni tim „Zajca“ na čelu s redateljem Giuliom Settimom, osmislio je priču u kojoj mašta nema granica i u kojoj jedan obični dirigentski štapić može postati moćni čarobni štapić koji daje moć onome tko ga drži u ruci. 

Plesači, glumci, glazbenici, pjevači, cjelokupna kreativna mašina HNK Ivana pl. Zajca sudjeluje u predstavi u kojoj će se moći vidjeti i mnogi efekti što se koriste iza kazališnog zastora te uživati u onome što kazalište može biti i stvoriti. 

U predstavi sudjeluju sve umjetničke grane HNK Ivana pl. Zajca: Hrvatska drama, Opera, Balet i Talijanska drama. Glume, pjevaju, sviraju i plešu: Anastazija Balaž, Giuseppe Nicodemo, Predrag Sikimić / Dražen Mikulić, Osman Eyublu, Leonora Surian Popov, Ivna Bruck, Lucio Slama, Nikola Nedić, Cristina Lukanec, Andrej Koteles, Marta Voinea Čavrak, Tilman Patzak, Jasmin Mekić, Sabina Salamon i Katja Budimčić. 

 Pričom, koja će svojim zapletom zasigurno izmamiti smijeh i donijeti iznenađenja, nastoji se potaknuti i dječja mašta i zanimanje za kazalište. Mediji i tehnologija su u današnje vrijeme sve prisutniji i sve nametljiviji. Ali, predstava pruža ono što niti jedan drugi medij nema: živu igru glumaca koji su u kontaktu s publikom.  

„Divno je maštati o svemu što bi se moglo dogoditi na jednoj običnoj pozornici. A još je bolje kad ono zamišljeno postane moguće i stvarno!  

Međutim, osim ljepote i atraktivnosti kazališnih efekata, meni osobno draža je poruka priče, jer ova predstava slavi kazalište kao kuću mašte, i pokušava stimulirati želju za kazalištem. Kazalište mora biti emotivno događanje i mora postati svojevrsnom navikom kako bi najmlađi i kada odrastu čuvali tu želju za odlaskom u kazalište“, ističe redatelj predstave Giulio Settimo.  
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.