Balkanski špijun - prva ovosezonska premijera u HNK u Varaždinu

Balkanski špijun - prva ovosezonska premijera u HNK u Varaždinu

Predstavu 'Balkanski špijun' režirao je mladi redatelj Vanja Jovanović, a u glavnim ulogama igraju Ljubomir Kerekeš i Ljiljana Bogojević.  U petak, 11. listopada 2024. godine, na Velikoj sceni HNK u Varaždinu održat će se prva ovosezonska premijera – Balkanski špijun u režiji Vanje Jovanovića.

Probe za predstavu počele su još krajem kolovoza, a djelo nastaje prema antologijskom tekstu predvodnika suvremene komediografije Dušana Kovačevića. Tekst je prvi put postavljen 1983. godine, a nakon toga je snimljen i film koji je stekao kultni status.

– Htjela sam da Vanja Jovanović dođe režirati k nama jer sam prije dvije godine gledala njegovu ‘Malu zabavu’. Predstava me toliko iznenadila, da Hrvatska ima jednog takvog redatelja jer se radi o fascinantnoj predstavi. Bio je to moderan rukopis, zapitala sam se može li tako djelovati u klasičnom tekstu. Onda je došla predstava ‘Smrt trgovačkog putnika’ i uvjerila se da itekako to može. Nadam se da je ovo tek početak suradnje između njega i nas. Glumci su potpuno ‘u predstavi’ što se tiče Balkanskog špijuna. Iz strahova i nesigurnosti danas se razvija paranoičan odnos prema svemu. Stalno nam je netko kriv, vidimo nešto što ne postoji. Radi se o kultnom tekstu Dušana Kovačevića, većina je gledala film te me zanima kako će publika doživjeti našu predstavu – rekla je intendantica Senka Bulić.

‘Tekst kao svježi materijal’

Redatelj Vanja Jovanović naglasio je da su tekstu pristupili kao svježem materijalu, a ne nečemu što iza sebe ima mnoštvo adaptacija i na našim prostorima popularni filmski zapis.

 – Rođen sam deset godina nakon što je ‘Balkanski špijun’ napisan i shvatio sam da za mene ne postoji neko opterećenje filmom i tekstom. Ne osjećam pritisak da moramo napraviti predstavu na razini filma koji svi poznaju. Tekstu smo pristupili kao svježem materijalu. Gledat ćete jednu predstavu koja će biti fokusirana na glumačke izvedbe te se tu zahvaljujem ozbiljnom i iskusnom ansamblu koji me podržao do kraja. Nadam se uspješnoj i dugovječnoj predstavi – kazao je redatelj Jovanović.  

Ljiljana Bogojević nalazi se u ulozi Danice Čvorović.

 – Rijetko kada mi je bilo toliko zabavno i opušteno u procesu rada, a na tome možemo zahvaliti našem redatelju. Pokazao se iznimno zrelim redateljem i osobom. Bilo je neobično Ljubi i meni evocirati vrijeme kojeg se mi jako dobro sjećamo. Radi se o 1983. godini gdje smo oživljavali ono zabavno i bolno. Što se tiče moje uloge, mislila sam da će to biti lako, ali pokazalo se da nije. Danica je satkana od nevidljivih niti. One su vrlo krhke i lomne, prikazati jednu ženu koja nema nikakve efekte oko sebe, već je domaćica koja se bori za tradicionalne vrijednosti. Bilo je pitanje kako u današnje vrijeme to prikazati kao nešto pozitivno s obzirom da se danas ženskom pitanju pristupa drugačije. Cijeli proces bio je lijepo i inspirativno iskustvo, uz izvorni jezik koji se mora savladati. Mi se na njemu možemo šaliti, ali kada je potrebno glumiti, njemu se mora pristupiti studiozno – napomenula je Bogojević.  

‘Nismo željeli raditi kopiju filma’

Glavnu ulogu Ilije Čvorovića igra nacionalni prvak Ljubomir Kerekeš.

– Dogodila se jedna lijepa suradnja, od glumačke ekipe do Vanje i njegovog tima. Bio je to precizan i konkretan proces, ali naglašavam, vrlo ležerno, bez pritisaka i to je ono što me posebno raduje te mi apsolutno odgovara. Još uvijek sam dijete, volim se igrati i kazalište i profesija su mi svetinja. Mogu iskreno od srca zahvaliti kolegama, glumcima, generaciji… Na kraj pameti mi nije bilo da krenemo u kopiju nečega što je originalno i odlično napravljeno na filmu s Batom Stojkovićem. Bitno je da na dispoziciji gledljivosti budemo na razini, isto tako i percepcije u gledalištu. Tekst je sjajan i kultni, ali ne znam koliko bi mogao danas nekoga zainteresirati, pogotovo po pitanju jasnoće kod mlađih generacija. Zato mi tu raspolažemo sa sredstvima s kojima ćemo se u pozitivnom smislu boriti s tim, realizirajući predstavu da ona bude dostupna, razumljiva i zanimljiva svakome u gledalištu. I zato vjerujem u nju i njen dugi život – kazao je Kerekeš.

Nacionalni prvak najavio je da bi i s 15. siječnja 2025. godine mogao ići u mirovinu pa bi ovo mogla biti i njegova posljednja uloga u HNK u Varaždinu.

Predstavu režira višestruko nagrađivan redatelj mlađe generacije Vanja Jovanović, a u predstavi igraju Ljubomir Kerekeš, Ljiljana Bogojević, Elizabeta Brodić, Marinko Leš i Robert Španić.

Scenograf je Matej Kniewald, kostimograf Mario Tomašević, dok je dizajn svjetla napravio Tomislav Maglečić. Autor glazbe je Šimun Matišić, jezična savjetnica je Gordana Gadžić, a šaptačica Natalija Gligora Gagić. Inspicijent je Vedran Dervenkar.

Pretpremijera predstave je 10. listopada, dok su reprize 12., 14., 15. i 23. listopada.

Varaždinski.hr

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.