Ovog vikenda na Sceni Rogoz – Kisela krv, predstava koja se dugo pamti

Ovog vikenda na Sceni Rogoz – Kisela krv, predstava koja se dugo pamti

U subotu, 23. ožujka i nedjelju, 24. ožujka s početkom u 20 sati na Sceni Rogoz publika može pogledati predstavu KISELA KRV, mlade međimurske dramatičarke Ivone Marciuš. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a igraju Ljiljana Bogojević (Baka), Barbara Rocco (Mama) i Dea Presečki (Unuka).  

U predstavi pratimo tri žene različitih generacija iz iste obitelji, opterećene nasljeđivanjem šutnje o nasilju u obitelji. Ovo je predstava o transgeneracijskom nasilju na koje se šutke pristaje. No to ih i emotivno razara pogotovo kad nasilje ne staje na njihovoj generaciji, već se nastavlja s Bake na Majku na isti način jer se drugačije ne zna. Unuka od nasilja pokušava pobjeći odlaskom, pokušajem da drugačijim izborom života od Majke i Bake zaboravi na sve. Isključi se. No bijeg joj ne pomaže.
Drama počinje njezinim povratkom na mjesto višegodišnjih zločina, povratkom doma, povratkom u jezik koji godinama ne govori. Ovaj put primorana, zbog naglo preminule obitelji koja je zaspala u noći kolinja puštanjem plina. Namjerno ili slučajno? Na svjetlo dana ujedno izlaze obrasci koji su utisnuti duboko u kolektivnu svijest. Jezikom i ikonografijom i pravilima običaja koncentriran na Međimurje, tekst Ivone Marciuš poetskom snagom i postavljenim stanjima, odnosima i situacijama strukturiranim da teku podzemnim tokovima, aktivira istovremeno univerzalna polja povijesti ženskog civilizacijskog diskursa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.