Predivna zagrebačka priča o predstavi “Prijatelji” - Publika Karla Bernika, Marina Klišmanića i Filipa Vidovića nije puštala s pozornice

Predivna zagrebačka priča o predstavi “Prijatelji” - Publika Karla Bernika, Marina Klišmanića i Filipa Vidovića nije puštala s pozornice

Predivna zagrebačka priča o “Prijateljima” započela je u petak 24. studenoga, javnom generalnom probom na kojoj su glumci i predstava zaradili ovacije. Publika Yvu, Andryju i Dančyja u izvedbi Karla Bernika, Marina Klišmanića i Filipa Vidovića - nije puštala s pozornice. Brzo se pročulo koliko je dobro bilo na “generalki” pa se subota pretvorila u potjeru za premijernom pozivnicom “Prijatelja”… Naravno, iz svega je proizašla publikom krcata Scena Ribnjak premijerne večeri, još jedna odlična izvedba i sjajna atmosfera nakon premijernih “Prijatelja”.

Predstava “Prijatelji” Filipa Jurjevića (ujedno i dramaturg predstave) i Vanje Jovanovića (koji je i režirao), nastala je u koprodukciji Teatra Rugantino i HNK Zadar, kostimografiju i scenografiju potpisuje Matej Kniewald, glazbu Šimun Matišić, a izvršnu produkciju Gordana Gadžić.

Svoje mlade kolege u “Prijateljima” došlo je podržati mnoštvo glumica i glumaca među kojima su bili: Jasna Bilušić, Branka Cvitković, Senka Bulić, Gorana Marin, Perica i Maro Martinović, Dubravka Ostojić i Ivan Vidić, Sreten Mokrović i Laura Vadjon, Tomislav Štriga, Lovro Juraga... Od poznatih ličnosti na premijeri su viđeni: Viktorija i Dino Rađa, Tara Thaller i Mateo Cvenić, Ivana Čuljak, Monika Herceg, Lidija Deduš, Antea Franjić, Patrik Seretin, a jake snage medija bile su predvođene Majom Sever, Antonijom Ćosić, Jankom Heidlom i Andrejem Kreutzom… Ujedno zahvaljujemo i svim sponzorima na njihovom udjelu u premijeri “Prijatelja”, osobito na divnom domjenku, te Ireni Viličić koja nam je sve to omogućila i organizirala.
Naslov predstave "Prijatelji" doista pristaje najnovijoj u nizu sjajnih predstava koje nam iz sezone u sezonu nudi Teatar Rugantino. Ako sam i u krivu, ona ostavlja snažan dojam da ju je s guštom i uz obilje zabave sastavila grupica dobrih, starih prijatelja. Teško je razdvojiti zasluge za šarm ove predstave: tekst, režija i gluma neprimjetno se nadmeću i nadopunjuju, ostavljajući dojam da će već sljedeća izvedba biti sasvim drugačija. Njihova zabava je zarazna i mi, gledajući ih, s lakoćom postajemo jednako mladi i blesavi. No u trenucima doticanja nekih "istina koje se ne izgovaraju, a kad tad se moraju izreći", vješto i bez sentimentalnosti otkrivaju i onu drugu, ozbiljniju stranu odrastanja.
Jasna Bilušić, glumica

Fantastična predstava u kojoj smo uživali do zadnje sekunde. Predivna, topla i dirljiva priča o prijateljstvu. Čestitke Teatru Rugantino na novoj predstavi i hvala što nam je poklanja u ovo predpraznično vrijeme.
Senada Hadžavdić, profesorica Filipa Vidovića iz gimnazije

“Prijatelji” su jedna od onih predstava koje poslože kockice. Očekivala sam neke razlike muških i ženskih prijateljstava, ali simpatične sitnice koje su u predstavi tako ležerno prikazane daju dobar uvid u muška prijateljstva, pa mogu samo dati extra preporuku djevojkama da odu i prosvijetle se. A ako netko od gospode iz publike shvati da nema snage bez nježnosti i krhkosti, onda smo stvarno svi na konju, kao društvo.
Antonia Ćosić, urednica, voditeljica i novinarka na HRT-u

Predstava mi se jako svidjela. Dečki, svaki na svoj način, jako dobro vode cijelu priču. Obožavam kako Vanja radi i uvijek je to savršeni spoj komedije i neke jake poruke koja stoji iza svakog lica.
Lovro Juraga, glumac

Čestitam Teatru Rugantino na izvrsnoj premijeri, a posebno kolegama glumcima i redatelju i dramaturgu što su imali hrabrosti upustiti se u kazališnu avanturu kojoj je tema prijateljstvo… Sretno…!!!
Sreten Mokrović, glumac

Predstava mi se jako svidjela, mlada nadarena glumačka postava koja će vjerujem u budućnosti jako puno pridonijeti našoj kulturi. Veselim se svim njihovim budućim projektima.
Vladimir Morić, direktor prodaje Hella za Hrvatsku

Duhovita, emotivna i iskrena predstava o muškom prijateljstvu, kako muškarcu prolaze godine kroz prijateljstvo, uz osebujno slavlje muškosti. Vrlo inspirativna predstava koju se svakako isplati pogledati. Režija, scenografija i glumci su za svaku pohvalu, a posebno ističem vrlo talentiranog Filipa Vidovića.
Luka Holjevac, direktor tvrtke Evapify d.o.o.

Odlična i presmiješna komedija koja ujedno obrađuje nekoliko važnih tema u odrastanju muškaraca. Također, prekrasan prikaz prijateljstva triju različitih karaktera. Ponosni smo što možemo podržati mlade i poduzetne umjetnike.
Marko Markota, menadžer razvoja prodaje tvrtke Alca Zagreb d.o.o.

Naravno, nismo mogli odoljeti ne pitati i dio ekipe predstave kako su zadovoljni premijernom izvedbom te samom premijerom: 

Predstavom sam zadovoljan iz više razloga. Prvi je taj što su dečki glumački na stvarno visokoj razini i pojedinačno i kao kolektiv. Drugo je što je Rugantino izbacio malo netipičnu predstavu za svoj uobičajeni repertoar koja pokriva i kazališni ukus malo mlađe populacije. Smatram da je izuzetno bitno kretati se u skladu s vremenom i raditi na dovođenju nove publike u kazalište što doprinosi, ne samo kulturnom napretku, već i samoj održivosti kazališne scene u budućnosti. I kao treće i najvažnije, reakcije publike su i više nego pozitivne pa se zbog toga nadam dugom životu predstave. 
Vanja Jovanović, pisac teksta i redatelj

Najupečatljiviji dio bio je rad s kolegama i prijateljstvo koje se iz toga rodilo, a što je cijeli proces obogatilo jednom sasvim novom kvalitetom. To je energija koja se prenijela i na samu predstavu tako da sam kako s procesom, tako i s izvedbom, više nego zadovoljan. Jedno od onih iskustava koje vas podsjeti na razloge bavljenja ovim poslom.
Filip Jurjević, pisac teksta i dramaturg

Nakon nažalost prekratkog zadarskog ljeta, podijelili smo priču o prijateljstvu i sa Zagrebom. Podrška na generalnoj probi i premijeri bila je divna. Zadovoljan sam premijerom u Zagrebu i lijepim druženjem na izvrsnom domjenku prepunom sadržaja, zahvaljujući dragocjenoj Ireni. Predstava je po mom mišljenju vrlo voljena, a gledatelji će sigurno dugo pričati o anegdotama likova. Zahvalan sam kolegama Filipu, Marinu, redatelju Vanji te Gordani u produkciji što su mi omogućili da upoznam pregršt divnih ljudi i da svima ispričamo gorko slatku priču o prijateljstvu i prolaznosti.
Karlo Bernik, glumac

Premijera je prošla izvrsno. Uz par novih štrihova, predstava je i prodisala i narasla od ljetne premijere. Stvarno možemo biti zadovoljni s napravljenim. 
Marin Klišmanić, glumac

Ova predstava ima svoj pomalo neobičan put, čeka nas još puno toga što moramo s njom proći, ali veseli me da ću sve to prolaziti zajedno s Marinom i Karlom. Na premijeri nismo znali što zapravo očekivati, ali publika nas je podržala i prihvatila. Postpremijerni komentari su bili dobri i sve to zajedno mi se čini kao dobar vjetar u leđa za daljnje igranje i razvijanje ove naše predstave.
Filip Vidović, glumacKoje faze i koliko istine može preživjeti prijateljstvo, pogledajte u “Prijateljima”, u zagrebačkom KunstTeatru 1. prosinca u 18 sati https://www.ulaznice.hr/web/event/38/11547

i 20 sati https://www.ulaznice.hr/web/event/38/11546.

Renata Kapicl, PR Teatra Rugantino

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.