Uz 150. obljetnicu kazališne palače, na sceni HNK Varaždin Kalmanova opereta Grofica Marica

Uz 150. obljetnicu kazališne palače, na sceni HNK Varaždin Kalmanova opereta Grofica Marica

Uz 150. obljetnicu na sceni HNK Varaždin na konferenciji za medije, održanoj 15. rujna u varaždinskom HNK-u, predstavljena je premijera operete „Grofica Marica“ mađarskog skladatelja Emmericha Kalmana koja je ime Varaždina proslavila diljem svijeta, a u poljednje vrijeme djelo svog oca diljem svijeta promovira skladateljeva kćer Yvonne.

Premijera je na rasporedu u subotu, 23. rujna, u 19 sati i 30 minuta na velikoj sceni HNK-a u Varaždinu, a nastala je u koprodukciji varaždinskog HNK-a i Opere B.B., čiji je umjetnički direktor Ronald Braus. – Jako sam sretna da smo gospodin Braus i ja uspjeli napraviti koprodukciju za koju smo se dogovarali godinama. Našli smo se na projektu koji je pun kreacije i glazbe. Drago mi je da će Lidija Horvat Dunjko pjevati Maricu i izuzetno sam sretna zbog suradnje s Glazbenom školom Varaždin i njihovim pjevačima, kao i s Udrugom klasičnog baleta Vindija, s čijim plesačima smo već sudjelovali. Te male plesačice su igrale i odradile lavovski posao u „Orašaru“, a sad i u „Grofici Marici“. Imam osjećaj da se dogodila jedna velika sinergija svih varaždinskih umjetnika na ovom projektu – rekla je intendantica HNK-a Senka Bulić.

 Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Grofica-Marica-Najava.jpg

 

Varaždinski umjetnici

Umjetnički direktor Opere B. B. Ronald Braus naglasio je da je da nema ljepšeg i svečanijeg trenutka nego ostvariti „Groficu Maricu“ u povodu 150. obljetnice zgrade varaždinskog HNK-a.

– Dogovarali smo „Groficu Maricu“ već neko vrijeme i mislim da se bolji trenutak nije mogao dogoditi. Ono što je najvažnije je to, da u ovoj divnoj sinergiji autorskog tima, većina umjetnika je iz Varaždina. To nije gostovanje koje u Varaždin dovodi neku predstavu, nego je većina Varaždinaca, što daje na važnosti cijelom projektu. Svi se jako veselimo tome, svi jedva čekaju, zaživjeli su s time, čak i djeca. Neki su prvi put na sceni i toliko su disciplinirani, odgovorni i sretni što rade, djeluju puno profesionalnije nego što bi se očekivalo od djece koja su zapravo tek učenici. Mislim da će se publici itekako svidjeti, već se traži karta više – naveo je Braus, koji u opereti igra ulogu baruna Kolomana Župana.

 

 Redatelj i koreograf Dejan Jakovljević istaknuo je zadovoljstvo zbog rada u varaždinskom Kazalištu.

– Drago mi je da radim s Varaždincima, prvi put sam u HNK Varaždin. Marica je osoba koja se još nije udala i ne želi dati svoju slobodu, ali sudbina ipak uplete svoje prste i Marica se na kraju predstave ipak zaljubi. Zanimljivo je da u svim operetama uvijek ima dosta zapleta, nesporazuma i svega, no uglavnom se sve riješi pozitivno – rekao je Jakovljević.

Velika odgovornost

Uloga grofice Marice pripala je sopranistici uglednioj rpfesorici Muzičke akademije Varaždinki Lidiji Horvat Dunjko.  

– Zahvaljujem se na toj mogućnosti da nakon više od pola stoljeća baš ja igram groficu Maricu u Varaždinu, gradu iz kojeg je grofica Marica potekla, u gradu u kojem je ona bila stvarni lik. Od svog djetinjstva slušam o toj grofici Marici s tolikom čežnjom i ljubavlju, pa bih kasnije ja tu predstavu gledala i mislila „Bože, samo da je vratimo u taj naš Varaždin“, gdje ona zapravo i pripada. To je, naravno, velika odgovornost i jako sam uzbuđena i počašćena da imam priliku biti ta grofica Marica, o tome nisam čak ni sanjala – naglasila je Horvat Dunjko, dodavši da je divno što su većina izvođača Varaždinci.  

Dirigent je Igor Vlajnić, redatelj i koreograf Dejan Jakovljević, kostimograf Mladen Jerneić Grof Erdödy, scenografkinja Marta Crnobrnja, dizajneri rasvjete su Siniša Keretić i Rajko Vugrinec, oblikovatelj video projekcija je Miran Brautović, plesače je uvježbala Vlasta Rittig, zbor pripremila Blanka Tkalčić, korepetitorica je Helena Borović, a inspicijent Vedran Dervenkar.

Ansambl predstave

Grofica Marica: Lidija Horvat Dunjko, Tanja Ruždjak
Knez Morescu, Dragomir Populescu: Nenad Tudaković, Zvonimir Ivanović
Barun Koloman Župan: Ronald Braus
Grof Tassilo Endrödy – Wittenburg: Siniša Galović, Matic Zakonjšek
Liza: Irma Dragičević, Blanka Tkalčić
Karl Stephan Liebenberg: Dorijan Stipćić
Kneginja Božena Cuddenstein zu Chlumetz: Beti Lučić
Wurzinger: Marinko Leš
Čekko: Zvonimir Ivanović, Dejan Jakovljević
Manja: Blanka Tkalčić
Primaš Pišta: Petar Mumlek

U opereti sudjeluje i Zbor učenika za solopjevanje Glazbene škole u Varaždinu, plešu polaznice Udruge klasičnog baleta Vindija te svira Komorni orkestar.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.