U Čakovcu održan drugi dio 31. po redu Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U Čakovcu održan drugi dio 31. po redu Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Nakon što je prvi dio manifestacije održan u kolovozu u Županji, Čakovec je u subotu 26. listopada bio domaćin drugog dijela 31. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.

Ovaj godišnji prikaz najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera u Republici Hrvatskoj održan je u organizaciji  Hrvatskog sabora kulture, koji je već 76 godina krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u zemlji.

Cilj samog susreta je očuvanje tradicijske kulturne baštine i identiteta, razmjena iskustva, vještina i znanja, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskim, plesnim, glazbenim vrijednostima, narodnoj nošnji, društvenom povezivanju, razvoj publike te poticanje amaterskog rada uopće. Prvi dio Susreta održan je u kolovozu u Županji u kategoriji izvornog folklora dok je  Susret u Čakovcu, u kategoriji koreografiranog folklora, okupio najuspješnije folklorne ansamble i skupine s prethodno održanih 15 županijskih smotri folklora i 3 samostalna pregledavanja.

Sve prisutne na samom početku pozdravila je Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu pri Hrvatskom saboru kulture te naglasila kako je susretima ovakvog tipa glavni cilj očuvanje tradicijske kulturne baštine i identiteta, razmjena iskustva, vještina i znanja, uz razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskim, plesnim, glazbenim vrijednostima, narodnoj nošnji, društvenom povezivanju, razvoj publike te poticanje amaterskog rada uopće.

Nazočnima se biranim riječima obratio i Dejan Buvač predsjednik UO Hrvatskog sabora Kulture i predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije i zahvalio svima koji su došli u Čakovec kako bi prikazali kako se čuva hrvatska tradicija.

Gradonačelnica Grada Čakovca  Ljerka Cividini tom prigodom sudionicima susreta kojih je bilo 450, poželjela je dobrodošlicu u Čakovcu, ali i Međimurju, kraju poznatom i prepoznatljivom po bogatom kulturnom i tradicijskom nasljeđu. “ Dobro došli u Čakovec i Međimurje, grad i kraj  gdje kultura i umjetnost imaju posebno značenje za sve nas. Naša bogata kulturna scena svjedoči o radu brojnih udruga koje se neumorno trude očuvati našu tradiciju i umjetničke vrijednosti. Međimurje je poznato po svojoj živopisnoj prošlosti i bogatom folklornom nasljeđu. Naši plesovi, pjesme i običaji nisu samo dio povijesti, već i dio našeg identiteta. Oni su most koji povezuje prošlost s budućnošću, inspirirajući nove generacije da se uključe u  promicanje naše kulture. Koristim priliku i da čestitam folklornim skupinama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje će se predstaviti u programu na ovogodišnjim uspjesima, ali i na svemu što čine za čuvanje naše narodne tradicije. Večeras ćemo imati priliku uživati u  plesovima i pjesmama iz svih krajeva Hrvatske, koje su ovi amaterski ansambli utkali u svoje izvedbe kao dio svoje povijesti i običaja.“ rekla je  gradonačelnica Cividini.

Dobrodošlicu folklorašima poželio je i župan Međimurske županije  Matija Posavec koji je i otvorio 31. susrete hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. „Izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti vas u ovom broju i pozdraviti vas u ime Međimurske županije. Posebno one čuvare i čuvarice tradicije koji će nam se zasigurno predstaviti na pozornici Centra za kulturu u najboljem svjetlu. A zašto baš ovdje, odgovor je jednostavan. Kulturni amaterizam ako igdje mora pronijeti glas našeg identiteta i naših vrijednosti, te povijesti naše kulture, onda je to upravo u Međimurju. Naša Zajednica HKUU broji u odnosu prema ostalim hrvatskim regijama najviše članica i članova u odnosu na  broj stanovnika. Isto tako kad govorimo o kulturnom amaterizmu podsjećam kako kroz nekoliko dana počinje studeni, mjesec „Međimurske popevke“. Naime, 28. studenoga navršit će se šest godina otkako je upravo „Međimurska popevka“ došla na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Tako ćemo po prvi put obilježiti upravo taj dan, ali i po prvi put u svim vrtićima i školama održati školski sat na kojem će se pričati priča o našoj tradiciji i kulturnoj baštini. Kulturni identitet je ono što Međimurci ljubomorno čuvaju, ali i prenose iz generacije na generaciju. Zato smo na ovaj vaš i naš kulturni amaterizam itekako ponosni.“ kazao je župan Posavec.

Čakovečkoj publici  se predstavilo 12 folklornih ansambala i kulturno-umjetničkih društava iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske Koprivničko-križevačke i Splitsko-dalmatinske županije. Debitant na ovim susretima stigli su iz Šibensko-kninske županije, a nakon dužeg perioda i predstavnici Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Prvi su na pozornicu izašli predstavnici domaćina, KUD Belica s koreografijom Tina Jelenića  “Zvečera se šećem k miloj roži” pjesmama i plesovima Hrvata sridnjeg Gradišća  uz glazbenu obradu Tibora Büna i Tina Jelenića. Nakon njih predstavili su se  redom, KUD “BUKOVAC” Zagreb “, HKUD “PETAR ZRINSKI” Vrbovec , KUD “ŠUBIĆ” Novska, KUD “RUDAR” Glogovac, KU “KOLAJNICA” Šibenik, KUD “MAK” Trnovec ,Ansambl “ZABOK” Zabok, KUD “BJELOVAR” Bjelovar, Folklorni ansambl “ŠILJAKOVINA” Šiljakovina, KUD “DALMACIJA” Dugi Rat i Folklorni Ansambl “MATIJA GUBEC” Karlovac.

U revijalnom dijelu programa nastupio je  HKUD “Seljačka sloga” Trebižat – Čapljina čime je Susret iznova posta mjesto čuvanja i prezentiranja baštine  Hrvata izvan Republike Hrvatske  te suradnje s Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini.

Uz njih odličnim su se nastupom predstavile i izvorne nositeljice međimurske popevke, članice KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ pod vodstvom Julijane Kočila.

 Dodijeljena priznanja najboljima

 Spomenimo kako je sve izvedbe pratilo tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Krunoslav Šokac, Josip Forjan i Martin Durbek koje je  odlučilo kako su najbolji amaterski folklorni ansambli u Čakovcu, na  31. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina bili Folklorni ansambl “ŠILJAKOVINA” Šiljakovina iz Zagrebačke županije s osvojenom trećom nagradom, Folklorni Ansambl “MATIJA GUBEC” iz Karlovca kao drugi  i KUD “MAK” Trnovec iz Varaždinske županije, kao najbolji ovogodišnji amaterski folklorni ansambl.

Organizator susreta bio je Hrvatski sabor kulture u suorganizaciji  Zajednice HKUU Međimurske županije, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP i KUU “Seljačka sloga” Nedelišće. Materijalnu potporu pak su pružili  Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Međimurska županija i Grad Čakovec, dok je kroz program vodila Aleksandra Ličanin.

Foto-Grad Čakovec i HSK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.