Dora Petković, mlada varaždinska pijanistica koja će puniti koncertne dvorane

dora

Darovita varaždinska pijanistica Dora Petković već je poznato ime u svijetu glazbe iako ovih dana tek polaže diplomski ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nizanje uspjeha na pijanističkim natjecanjima u Italiji i apsolutna prva nagrada u Palmanovi, s osvojenih 99 bodova od mogućih 100, otvorilo joj je mogućnosti nastupa na koncertima uz simfonijske orkestre, a kada ovih dana odsvira još nekoliko probnih koncerata pred diplomski ispit u Zagrebu, Dora će nastupiti i pred varaždinskom publikom.

Podsjetimo i da je prošle godine u talijanskom gradu Parmi kao solistica nastupila uz simfonijski orkestar pokrajine Emilia Romagna na koncertu mladih telenata  - Incontra i giovani talenti. Koncert je održan u atriju konzervatorija Arrigo Boito u Parmi. Dora je izvela Rapsodiju na Paganinijevu temu ruskog skladatelja Sergeja Rahmanjinova. Izvedbom je ravnao talijanski dirigent Andrea Chinaglia. Iznimno uspješan nastup bio je popraćen velikim pljeskom mnogobrojne publike koja je do posljednjeg mjesta ispunila gledalište. Nakon uspješno odrađene dvije audicije,odabrana je jednoglasnom odlukom komisije da nastupi uz ovaj ugledni orkestar. 

Dora je za diplomski u klasi profesora Srđana Filipa Čaldarovića, pripremila zahtjevan program, a profesor je oduševljen njezinom svirkom. Program Dorinog diplomskog je: J. S. Bach: Preludij i fuga u dis molu, II sv. WTK,L. van Beethoven: Sonata u Fis duru, op. 78, D. Kempf: Hommage a Bartók,S. Rahmanjinov: Etida – slika u C duru, op. 33 br. 2,Etida - slika u a molu, op. 39 br. 6,M. Ravel: Ondine,F. Chopin: Preludiji op. 28. Do ra je dobitnica mnogobrojnih nagrada na natjecanjima u zemlji i inozemstvu, i redovito se usavršava na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga.  Dio godine provela je u Parmi na studentskoj razmjeni Erasmus+, a zatim i na usavršavanju na Conservatorio Arrigo Boito u klasi profesora Andree Padove, uglednog pijanista i pedagoga.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.