Počela je pretprodaja kultnog albuma „Bitanga i princeza“ na LP-u i Super Audio CD-u po promotivnoj cijeni

Počela je pretprodaja kultnog albuma „Bitanga i princeza“ na LP-u i Super Audio CD-u po promotivnoj cijeni


Četrdeset i pet godina poslije, četvrti, najambiciozniji i po mnogima najbolji album kultnog Bijelog dugmeta dolazi u novom zvučnom ruhu, ponovno miksan s originalnih 24-kanalnih vrpci koje su sve ove godine pažljivo čuvane u arhivi Croatia Recordsa, a ponovno ga je u Croatia Records Studiju miksao Goran Martinac. Vinilno izdanje albuma "Bitanga i princeza" u Abbey Road Studios rezao je Sean Magee, Grammyem nagrađeni ton majstor.    

"Po uzoru na Giles Martinove The Beatlese, ali i svjetski trend remiksanja velikih, legendarnih albuma, odlučili smo se na opasan, ali izazovan pothvat. 'Bitanga i princeza' zasigurno je jedan od najbolje odsviranih, najbolje snimljenih, najbolje miksanih i na kraju najboljih albuma na prostoru bivše države, no nove tehnologije donose i nove mogućnosti pa 'Bitanga i princeza 2024' zvuči čišće i prezentnije. Trudili smo držati se originalnog zvuka, originalnih prostora i originalnog balansa instrumenata. Na novoj verziji albuma vraćen je nekad cenzurirani stih iz 'Ala je glupo zaboraviti njen broj' - '…a koji mi je moj?'. U originalu, zbog tadašnjih tehnika snimanja i mikrofona, bilo je dosta 'blidinga' na elementima bubnja, pa su zbog toga, originalni ton majstori Nick Glennie Smith i Rade Ercegovac, zasigurno imali problema s prezentnošću i čvrstinom same ritam sekcije. Današnja tehnologija miksanja naveliko nam olakšava borbu s tim problemima", objasnio je Goran Martinac.          

180-gram vinil dolazi i s download karticom - "Bitanga i princeza" s MP3 verzijama svih pjesama. Uz stereo verzije mikseva, spremna je Dolby Atmos verzija za digitalne servise kao i hybridni Super Audio CD s HiRes Stereo verzijom, te 5.1 surround mixom koji je u legendarnom Abbey Road studiju masterirao Simon Gibson. 

No, nije samo zvuk taj koji će oduševiti diskofile. Obljetnički album "Bitanga i princeza" dolazi s originalnim cenzuriranim omotom Dragana S. Stefanovića!


"Omot 'Bitanga i princeza' bio je malo 'bezobrazan' u poruci, ali prikriven lijepom i elegantnom slikom. Ideja je jednostavno bila nizak udarac djevojke (Princeze) upućen nekoj njoj bliskoj osobi (Bitanga), s kojom je u međuodnosu. No sam odnos je zamijenjen: Princeza je obučena kao uličarka, a tako i reagira, dok je muškarac lijepo odjeven, gotovo gentleman po držanju i poput mladoženje u bijelom odijelu, štiti se umjesto da napada. Kad sam čuo da je cenzuriran i zabranjen za objavljivanje, osjećao sam se povrijeđenim. Ničeg vizualno nepristojnog ili vulgarnog nije bilo u samoj slici, jedino je ideja bila provokativna. Bio sam ugodno iznenađen ljubaznom ponudom iz Croatia Recordsa da ponovo sudjelujem u projektu sa 'zabranjenom slikom' skoro zaboravljenog omota! Njihova otvorenost i spremnost da izađu u susret oko svega potrebnog obvezala me da pokušam napraviti nešto na ivici mogućeg. Uz pomoć Darka Kujundžića postigli smo da slika bude ponovno autentična i originalna. 'Zabranjena slika' sada je ponovo pred publikom i ja sam vrlo sretan!", objasnio je Dragan S. Stefanović.

Album "Bitanga i princeza" donosi sedam izvrsnih pjesama - "Na zadnjem sjedištu mog auta", "Ala je glupo zaboravit njen broj", "Bitanga i princeza", "A koliko si ih imala do sad" te emotivne balade "Kad zaboraviš juli", "Sve će to mila moja prekriti ružmarin, snjegovi i šaš"  i "Ipak poželim neko pismo" u kojima Bijelo dugme prati simfonijski orkestar i zbor. 

"I iz današnje perspektive, album 'Bitanga i princeza' jedan je od najzanimljivijih ostvarenja u ukupnoj produkciji Bijelog dugmeta. Osobno to doživljavam i kao svoj vrhunski doseg u davnim sedamdesetim godinama", rekao je Željko Bebek, prvi frontman i po mišljenju mnogih obožavatelja grupe jedan od najboljih vokala Bijelog dugmeta.

Prateći svjetske trendove u diskografiji, velika legendarna izdanja Croatia Records donosi na tehnološki najmoderniji način.

"Fenomen Bijelog dugmeta i nakon 50 godina od njihovog pojavljivanja vjerojatno ni u jednom segmentu nije moguće ponoviti. Od svog osnutka oni su institucija koja je  svojim djelovanjem mijenjala diskografiju ovih prostora na bolje, a vrijeme u kojem su nastali i kreativno stvarali je neponovljivo. Stoga je ovo izdanje još jedan doprinos njihovoj jedinstvenosti, kao i novi način gledanja na album 'Bitanga i princeza' za diskofile željne daljnjeg proučavanja fenomena Bijelog dugmeta", zaključio je Želimir Babogredac, direktor Croatia Records.      

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.