Varaždinske barokne večeri povezuju Hrvatsku i Japan

VBV ZG

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavljen je program 48. Varaždinskih baroknih večeri koje će se održati od 21. rujna do 2. listopada u Varaždinu, ali i drugim gradovima i županijama. Ovogodišnja zemlja partner je Japan čiji je veleposlanik u RH N. E. Keiji Takiguchi istaknuo kako će upravo varaždinski festival biti u znaku 25 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić predstavio je program Festivala koji će ove godine donijeti gostovanje vrhunskih japanskih, ali i europskih i hrvatskih glazbenika koji njeguju autentično izvođenje barokne glazbe. Okupljene je pozdravila i pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo koja je naglasila: "Varaždinske barokne večeri jedini su naš nacionalni festival na sjeveru Hrvatske i prvi festival koji je posvećen baroknoj glazbi. Ministarstvo kulture podupire i prati Barokne večeri, jer one su važne za promociju barokne kulture i drago nam je što je Japan ovogodišnja zemlja partner. Omogućit će nam to da uživamo u muziciranju vrhunskih glazbenika iz te dalekezemlje". Posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević istaknula je kako su kroz pola stoljeća održavanja ovog festivala Varaždin i Varaždinska županija stavljeni na kartu vrhunskih glazbenih događaja, a Barokne večeri su ugostivši vrhunske glazbene umjetnike i virtuoze postale jedan od najeminetnijih festivala te vrste u svijetu.

"Posebno mi je drago što se velik broj koncerata održava i izvan Varaždina će mnogi žitelji diljem Varaždinske županije uživati u pravi glazbenim poslasticama. Također naša prekrasna Županijska palača bit će domaćin jednom od najboljih svjetskih čembalista Masati Suzukiju koji će ondje održati koncert", istaknula je Martinčević, dodavši i kako "je glazba univerzalni jezik koji spaja ljude na različitim krajevima svijeta, briše granice i stvara nove poveznice, a umjetnici su oni koji otvaraju nove horizonte, te glazbenim stvaralaštvom pridonose svekolikom razvoju društva". Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica podsjetila je na velike obljetnice koje se ove godine obilježavaju u Varaždinu poput 180. godišnjice osnutka prve Ilirske Čitaonice, 190. godišnjice Glazbene škole i drugih i dodala kako su Barokne večeri kao centralni kulturni događaj i duboko ukorijenjene u kolektivnu svijet Varaždinaca i dio su našeg identiteta." 

U Europskoj godini kulturne baštine, više je nego bitno isticati da baština nisu samo zgrade i stvari, baština je sve ono što baštinimo, što smo naslijedili i što čuvamo za budućnost. To je ona konstanta koja nam u svako doba pruža mir i sigurnost i pokazuje nam put u svijetu često zatrovanom mržnjom, lažnim vrijednostima, licemjerjem, neistinama i egom. Barokne, ali i svi srodni festivali uče nas koliko je umjetnost velika i vječna, a koliko smo mi mali i prolazni. No najveća vrijednost Baroknih večeri su mladi ljudi koji rade na festivalu. Svi oni koj upravo na Baroknim večerima uče što znači organizacija, što znači biti dio tima, što znači odgovornost, što znači suradnja i različitost. Mnogi mladi upravo na Baroknim večerima stječu prva radna, ali i životna iskustva, a bogatstvo programa, ljudi, izvedbi i način na koji festival oblikuje mlade i naš grad - najveća je baština", istaknula je zamjenica Malenica. I ove će godine Varaždinske barokne večeri uz glazbene poslastice donijeti i čitav niz popratnih programa od izložbi, promocija knjiga do dana barokne kuhinje, a organizatori Festivala iz Koncertnog ureda Varaždin najavljuju još niz atraktivnih baroknih događanja.

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.