Koncertom na Varaždinskim baroknim večerima obilježena 100. godišnjica Republike Turske

Koncertom na Varaždinskim baroknim večerima obilježena 100. godišnjica Republike Turske

Koncertom pijanistice i profesorice na Državnom konzervatoriju Sveučilišta u Istanbulu Tutu Aydinoglu na fortepianu u varaždinskoj palači Sermage četvrte festivalske večeri 53. Varaždinskih baroknih večeri obilježena je 100. godišnjica Republike Turske. Još jednom u nizu odlično posjećenih koncerata na baroknom festivalu nazočili su i veleposlanik Republike Turske Yavuz Selim Kiran, te Fuat Korkmaz, ravnatelj Kulturnog centra Yunus Emre Instituta u Zagrebu s desetak suradnika. „Velika nam je čast što se nalazimo na Varaždinskim baroknim večerima, a prilika je ovo da zahvalimo i Gradu Varaždinu, varaždinskom gradonačelniku i svim građanima Varaždina što su pomogli Turskoj u vrijeme potresa. Veze, posebice kulturne između Hrvatske i Turske su jake i mnoge nas stvari povezuju.

Drago nam je da surađujemo i s Varaždinskim baroknim večerima, na čemu zahvaljujem organizatorima i siguran sam da ćemo tu suradnju nastaviti i u narednom razdoblju. Ove godine obilježavamo stotu obljetnicu Republike Turske s brojnim događanjima od kojih je i ovaj koncert“, istaknuo je veleposlanik Kiran. „Kulturna suradnja Varaždina i Turske traje već nekoliko godina. Drago mi je da su izabrali upravo naš grad za središnju proslavu 100. godišnjice Republike Turske i ova suradnja s Varaždinskim baroknim večerima je sjajna, jer svake  godine Veleposlanstvo Turske donira jedan koncert. Prošle godine smo uživali u operi, a večeras u ovom prekrasnom koncertu i u budućim godinama možda će i Turska biti zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri jer imali su baroknu glazbu u svojim palačama i imaju bogatu baroknu tradiciju“, dodao je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj. Nastavak kulturne suradnje između Turske i Varaždina bit će koncert 25. listopada u Varaždinu kada će nastupiti ansambl Heritage kojeg su oformili studenti i alumni Sveučilišta iz Istanbula također u povodu stote godišnjice Turske. Prije koncerta u palači Sermage nazvanog „Đavo u redovničkom ruhu“ s djelima Antonia Solera Tutu Aydinoglu održala je masterclass predavanje učenicima varaždinske Glazbene škole.

Prvi festivalski ponedjeljak zaključen je još jednim zanimljivim koncertom-noćnim koncertom „pod svijećama“ u dvorcu Trakošćan. Duo Alter Ego-Eleonora Biščević na baroknoj flauti i Arianna  Radaelli na čembalu pripremile su program pod nazivom „Pantheon“ objedinivši djela talijanskih i hrvatskih skladatelja, kao i improvizirani preludij za solo flautu Eleonore Biščević. Program 53. Varaždinskih baroknih večeri nastavlja se večeras u varaždinskom kazalištu u 20 sati slavljeničkim koncertom u povodu 15 godina postojanja ansambla Camerata Garestin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.