GŠV ugošćuje Grishu Goryacheva, jednog od rijetkih gitarista na svijetu koji oživljava tradiciju koncerata solo flamenko gitare

GŠV ugošćuje Grishu Goryacheva, jednog od rijetkih gitarista na svijetu koji oživljava tradiciju koncerata solo flamenko gitare

U ponedjeljak 8. svibnja Glazbena škola u Varaždinu ugostit će Grishu Goryacheva, jednog od rijetkih gitarista na svijetu koji oživljava tradiciju koncerata solo flamenko gitare, što su prakticirali legendarni majstori flamenka kao što su Ramón Montoya, Sabicas i Paco de Lucía.

Goryachev je počeo svirati gitaru sa šest godina u rodnom Sankt Peterburgu, a karijera mu je započela već sa devet godina u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta. Tako je 1994. na poziv Vladimira Spivakova nastupio na festivalu International de Colmar održanom u sjećanje na Andresa Segoviju u Colmaru, Francuska. Nakon turneje po Španjolskoj, Goryachev je pozvan da svira za legendu flamenka, Paca de Lucíju, koji je ubrzo nakon toga osobno intervenirao u podršci njegova zahtjeva za američku vizu, dodijeljenu 1997. na temelju izvanrednih sposobnosti.

Dolaskom u Sjedinjene Američke Države, Goryachev je nastavio njegovati flamenko i klasični stil. Na njegovu su repertoaru klasična solistička literatura, komorna glazba i koncerti za gitaru te solistički program flamenko glazbe skladatelja kao što su Paco de Lucía, Vicente Amigo, Manolo Sanlucar, Rafael Riqueni i drugi. Budući da repertoar flamenka većim dijelom nije objavljen u notnim zapisima, Goryachev je izveo pomalo nevjerojatan pothvat: transkribirao je skladbe isključivo slušajući snimke. Goryachev nastoji održati na životu starija remek-djela flamenka koja zasad postoje samo na pločama. Na koncertima publici predstavlja neke od najboljih gitarskih skladbi koje flamenko može ponuditi. Umjesto pukog kopiranja, stvara vlastite interpretacije tih remek-djela, koristeći se dinamikom i tonskim bojama koje se obično povezuju s klasičnom glazbom.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu, a ulaz na koncert je slobodan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.