Čak 92% autora glazbe prihode od streaminga smatra preniskima

Čak 92% autora glazbe prihode od streaminga smatra preniskima

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) i njegova Služba ZAMP su u ožujku ove godine proveli ispitivanje stavova članova Društva o tržištu glazbenog streaminga, koji je i u Hrvatskoj preuzeo primat u načinu slušanja glazbe. Kako to doživljavaju skladatelji, tekstopisci, aranžeri i nositelji autorskih prava? Anketu su ispunila 272 člana HDS-a, od kojih su neki i nositelji srodnih prava na glazbi kao izvođači ili mali diskografi.

Glazbeni autori u velikoj većini – njih 70,6 % – procjenjuje da s tog tržišta ostvaruju manje od 5% svojih prihoda. Ne čudi onda da 92,3 % ispitanika smatra da naknade koje glazbeni autori i nositelji autorskih prava na glazbi primaju na tržištu glazbenog streaminga nisu primjerene. Ispitanici u prosjeku smatraju da bi njihovi prihodi s tog tržišta trebali iznositi približno 50 % njihovih ukupnih prihoda od bavljenja glazbom.

Čak 76,9 % ispitanih smatra da je udio od prihoda koji streaming servisi zadržavaju za sebe previsok te ide na štetu nositelja prava na glazbi, pa tako i 71% ispitanika smatra da raspodjela prihoda od streaminga u samoj glazbenoj industriji između autora, izvođača i diskografa nije razmjerna vrijednosti kojom svaki od njih pridonosi digitalnom tržištu.

Hrvatskim glazbenim autorima važna su jasna pravila određivanja cijene korištenja glazbe na servisima ali i transparentni načini kreiranja playlista koje utječu na glazbene preference korisnika streaming servisa. No, 84,6% ispitanika ne zna ili nije sigurno zna li kako se kreiraju playliste koje globalni servis glazbe nude korisnicima.

Online glazbeni servisi trebaju vidljivije navoditi autore glazbe i teksta, smatra 90,5% ispitanika. , a njih 77,6 % smatra da se kulturne niše i glazbu iz manjih europskih repertoara, poput hrvatskog, treba posebno isticati na streaming servisima.

U osvrtu na stavove članova, glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec ističe: „Naša anketa nažalost potvrđuje da hrvatski autori dijele sudbinu kreativaca na digitalnom tržištu diljem svijeta. Bez autora nema pjesama ni glazbene industrije, a onda nema niti streaming servisa koji publici nude te pjesme. Nažalost, kada je riječ o podjeli prihoda s tog tržišta, autori su tek na kraju lanca. Očito nam treba pravedniji i osjetljiviji sustav”.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.