U Beču predstavljen program 53. Varaždinskih baroknih večeri

U Beču predstavljen program 53. Varaždinskih baroknih večeri

Tradicija predstavljanja programa Varaždinskih baroknih večeri u Beču nastavljena je i ove godine, a u utorak, 12. rujna u veleposlanstvu partnerske zemlje-Švicarske okupili su se ljubitelji glazbe i već prijatelji baroknog festivala koji će i ove godine posjetiti Varaždinu u ranim jesenskim danima. Švicarska nastavlja niz zemalja od Slovenije, Njemačke, Češke, Poljske, Slovačke, Izraela, Austrije, Ruske Federacije, Italije, Francuske, Španjolske, Mađarske, Japana, Švedske do Irske s kojima su ostvarene uspješne partnerske festivalske suradnje proteklih godina, a zahvaljujući kojima su ojačane kulturne, ali i gospodarske veze. “Posebnosti ovogodišnjeg festivala upravo su nastupi švicarskih ansambala i solista, iznimne kvalitete što ovogodišnjem festivalu daje jednu dodatnu vrijednost. Svakako bih istaknuo koncert svečanog otvorenja na kojem će nastupiti La Cetra, barokni orkestar iz Basela kojim će ravnati znameniti Andrea Marcon.

Nikako ne bismo smjeli zanemariti i ostale švicarske ansamble poput Capricornusa, Yofina, Prospero Consorta iz Schafhausena, a kao posebnost izdvajamo i nastup Schole Cantorum Basiliensis, elitnog učilišta barokne glazbe, u tom području proslavljenog diljem svijeta”, istaknuo je u svom govoru izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik. Okupljenima su se obratili i veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, te Christina Burgi Dellsperger, savjetnica u veleposlanstvu Švicarske u Beču. “Drago nam je da smo se opet okupili u Beču kako bi predstavili program Varaždinskih baroknih večeri, koji svake godine je sve bolji i upravo stoga privlači i sve više gostiju iz Austrije u Varaždin, koji se etablira kao turistička kulturna destinacija”, istaknuo je veleposlanik Glunčić. U popratnom glazbenom programu nastupili su mladi glazbenici-sopranistica Lucija Spevec i pijanist Stjepan Gerić.

Predstavljanju programa 53. Varaždinskih baroknih večeri koje će ove godine od 22. rujna do 4. listopada ljubiteljima barokne glazbe donijeti 17 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, te još sedam izvan matičnog baroknog grada, u Beču  nazočili su i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, te ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić. Ni ove godine neće izostati bogati popratni  program pod nazivom Total Baroque s izložbama, gastro ponudom, radionicama, predavanjima i znanstvenim skupom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.