VBV slave i velike obljetnice: Varaždinske biskupije kao i uspostave diplomatskih odnosa s Portugalom, Turskom i Izraelom

VBV slave i velike obljetnice: Varaždinske biskupije kao i uspostave diplomatskih odnosa s Portugalom, Turskom i Izraelom

Pedeset i druge Varaždinske barokne večeri, koje krasi prisan prijateljski odnos sa zemljama partnerima, a osobito s ovogodišnjim kada je to Irska, polako ulaze u svoj ritam, a događanja je na pretek, jer osim koncerata, u prvom vikendu festivala. programi su održani na ulicama i trgovima, u baroknim crkvama i palačama te najljepšim hrvatskim dvorcima. Spoj kulture, glazbe i arhitekture te cvijeće na tradicionalnoj izložbi cvijeća u baroknom gradu predstavili su i dugu tradiciju i kulturu življenja u Varaždinu i ovome dijelu Hrvatske kroz vjekove. Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri karakterizira umješnost vođenja festivala i sjajan odabir najboljeg među glazbenicima zemalja partnera i drugih s kojima su Barokne večeri razvila dobre odnose ili ih tek razvijaju. Na baroknim večerima slave se i velike obljetnice poput srebrnog jubileja Varaždinske biskupije ili 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa s Portugalom, Turskom i Izraelom. A svemu tome na ćelu je provjereni dvojac, Rojnik - Bobić. Raymond Rojnik kao ravnatelj i direktor festivala i Davor Bobić, umjetnički ravnatelj i glazbeni znalac koji pomno bira programe i umjetnike. Pridonosi tome i velika sinergija s gradskim vlastima, Ministarstvom kulture, sponzorima i mecenama, pa su i ove godine VBV pravi užitak i blagodat za sve izvođače, organizatore i posjetitelje. 

Raznolika prva subota uz koncerte uz kavu i nastupe irskih i domaćih glazbenika do plesa i glazbe u Irish Corneru

Prva festivalska subota počela je jutarnjim koncertomuz baroknu kavu ansambla Camerata Garestin u varaždinskoj palači Sermage na kojemu su Ivana Lazar, Josipa Bilić, Berislav Puškarić, Dani Bošnjak, Krešimir Has i Krešimir Lazar poveli su okupljene na glazbeno putovanje kroz baroknu ostavštinu glazbenika od sjevera do juga Europe. „Vodili smo se idejom spajanja stilova baroknih glazbenika, pa smo se nakon što smo lani izvodili Buxtehudea ove godine odlučili na ovaj barokni spoj i vjerujem da će auditorij prepoznati kvalitetu djela koje smo izabrali“, istaknuo je Krešimir Has prije koncerta na kojem su posjetitelji imali prigodu opustiti se u baroknu glazbu, ali i baroknu kavu.
U isto vrijeme, u subotnje prijepodne, u Glazbenoj školi u Varaždinu održana je prva barokna radionica za mališane. Na radionici koju su pripremili akademski glazbenici Kristina Abramović i Franjo Bilić djeca su na interaktivan način upoznala život Johanna Sebastiana Bacha i neke od njegovih kraćih poznatijih skladbi. Spajajući glazbu i pokret polaznici radionice imali su priliku svirati na instrumentu na kojima je skladatelj svirao – čembalu, te su zaplesali francuski ples iz tog doba – menuet.
U subotu je otvorena izložba keramike u galeriji Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici 10, na temu „Volim ba-rock“. „Barok je uvijek inspiracija keramičarima kao i svim umjetnicima, a ove smo godine htjeli „provući“ barok kroz suvremenost i da vidimo koliko barok se nalazi i u današnjem vremenu. Predstavilo se 24 autora iz Hrvatske I okolnih zemalja, a vidi se da su keramičari doživjeli i interpretirali ovu temu na jedan suvremeni, ali inspirativan i zanimljiv način i spojili vremena naizgled daleka, ali neke niti barokne pronalaze se u ovim radovima“, naglasila je kritičarka Višnja Slavica Gabout. Izložba koja je dio programa „Total baroque“ ostaje postavljena do 23. studenog.

I ove godine održan je i koncert pod pokroviteljstvom Kluba mecena VBV-a. Održan je u Uršulinskoj crkvi, a na njemu su se predstavile mlade glazbenice iz Irske okupljene u ansambl Dagda.
„Prvi put smo u Varaždinu. Predivno je i zaista uživamo u ovom gradu i krasnoj crkvi u kojoj smo imale prigodu nastupati s programom koji je zapravo kombinacija hrvatske i irske glazbe. Vrlo je bilo zanimljivo proučavati djelo hrvatskog baroknog skladatelja Ivana Šibenčanina za ovaj koncert, koji ima tog talijanskog baroknog stila u svom stvaralaštvu, a imaju ga i irski skladatelji, pa tako vidimo i neke poveznice.“, naglasila je Leonie Curtin iz ansambla.
Održan je u subotu i prvi koncert Varaždinskih baroknih večeri izvan Varaždina. U crkvi u Svetom Jurju na Bregu u Međimurskoj županiji nastupili su Gabrijela Hrženjak, Krešimir Lazar i Krešimir Has. Šarolika i raznovrsna festivalska subota završila je druženjem uz glazbu, ples i irsku gastronomiju u Irish corneru na Kapucinskom trgu u kojem je gostovao i irski chef Stephen Breslin.

I trećeg dana 52. Varaždinskih baroknih večeri koncerti održani u Trakošćanu, Belcu i Varaždinu oduševili su publiku.

Sopranistica Teresa Duarte i Tiago Matias na lutnji koncert su najprije održali su u dvorcu Trakošćan, a bio je to i koncert u povodu 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Portugala. Uz baroknu kavu počastili su okupljene krasnim zvucima rane glazbe Irske, Portugala i Hrvatske, a koncert s istim programom održali su kasnije i u biseru barokne arhitekture crkvi Majke Božje Snježne u Belcu.
Prvu festivalsku nedjelju zaokružile su koncertom na kraljici instrumenata-orguljama varaždinske Katedrale dvije mlade orguljašice - Ursa Ljuban i Tea Kulaš. Pred festivalskom publikom 52. Varaždinskih baroknih večeri danas je novi projekt mladih glazbenih snaga pod mentorskim vodstvom Laure Vadjon. Koncert“ 4 akademije“ ove je godine posvećen Telemannovoj glazbenoj ostavštini, a mladi daroviti glazbenici predstavit će se u 20 sati u Županijskoj palači u Varaždinu. Danas su na rasporedu i dva koncerta izvan Varaždina. U 19 sati Varaždinske barokne večeri po prvi put gostuju u Valpovu gdje će nastupiti Iberian Baroque ensemble, dok s početkom u 19,30 sati u crkvi Svetog Marka Evanđelista u Vinici baroknu glazbu izvode Gabrijela Hrženjak, Krešimir Has i Krešimir Lazar.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.