Varteks - Varaždinska industrijska baština kao ponos i prilika grada

Varteks -  Varaždinska industrijska baština kao ponos i prilika grada
Industrijska arhitektura kao dio baštine nije nova ideja u Europi. Varaždinska kulturna javnost stoga opravdano brine o sudbini vrijednog prostora na adresi Zagrebačka ulica 94, gdje se nalazi kompleks tvornice "Varteks".

Ovaj povijesni industrijski kompleks sadrži značajne građevine iz ranog 20. stoljeća, a neke od njih su zaštićene prema Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske. Tvornica je svojom specifičnom arhitekturom oblikovala južni dio Varaždina i Zagrebačku ulicu, jednu od najstarijih prometnica u gradu. Najstariji i najvrijedniji objekti u kompleksu, djela Josipa Dubskyja i Valentina Morandinija, uključuju jednokatnu zgradu uprave iz 1906. godine i vratarevu kuću. Između dva svjetska rata, od 1918. do 1939. godine, kompleks se proširio sa značajnim objektima kao što su četverokatna zgrada skladišta (1920.), kompleks gradske električne centrale (1928.), krojačnica (1934.), zgrada pripreme proizvodnje (1936.) i tvornički dimnjak (1934.).

Sveukupno, sedam objekata u kompleksu "Varteksa" je zaštićeno, no njihova buduća namjena tek treba biti određena. Baština ovog industrijskog kompleksa predstavlja ponos i priliku za Varaždin, ističući važnost očuvanja i prilagodbe povijesnih industrijskih zgrada u suvremene svrhe.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.