Teslin reli “Zelena električna magistrala", od 3. do 10. lipnja, obuhvatit će pet otoka i šest nacionalnih parkova

NIKOLA TESLA RALLY

Najljepši i najtiši reli na svijetu održava se već petu godinu, a ove godine održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović,Ministarstava zaštite okoliša i energetike te mora, prometa i infrastrukture i gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Reli tradicionalno počinje u Istri, a traje od 3. do 10. lipnja, uz sudjelovanje ukupno 60 timova koji će tijekom osam dana vožnje proći rutom dugom 1.550 kilometara te završiti 10. lipnja u Zagrebu. Ruta, službenog naziva “Zelena električna magistrala” s punionicama omogućuje doživljaj najljepših predjela Republike Hrvatske i uključuje posjet pet otoka i šest nacionalnih parkova, uz mnoštvo atrakcija.

Luksuzna turistička e-tura koja objedinjuje e-mobilnost, ekologiju i turizam, omogućuje sudionicima iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Finske, Belgije, Norveške, pokazati ono najbolje od hrvatske kulturne baštine i prirodnih ljepota uz kušanje visokokvalitetnih vina i gastronomskih delicija te odsjedanje u luksuznim hotelima.
 
Svake godine ovaj inovativan i jedinstven turistički projekt pomiče granice i na najbolji način promovira Republiku Hrvatsku u Europi i svijetu obarajući rekorde i postavljajući nove standarde. Prošle godine je okupljen najveći broj Tesla vozila na trajektu te najveći broj vozila koja su se odjednom punila na jednom mjestu. Dnevno je trošeno između 4 i 5 MW struje, a vozila su punjena na HEP-ovim trafostanicama što je oduševilo sve natjecatelje.
 
Na ruti svakako neće nedostajati uzbuđenja, pa se tako ove godine očekuju tri utrke na dva aerodroma i treća u samom centru grada Zagreba. Na svakoj zaustavnoj točki, za vrijeme odmora za sljedeću dionicu, sudionici će uživati u gastronomskim delicijama i vrhunskom vinu.
 
Vožnja panoramskim cestama svake godine ostavlja natjecatelje bez daha. Istražujući unutrašnjost Istre, preko otoka Cresa, Lošinja, Krka te otoka Paga s čudesnim mjesečevim krajolicima, reli stiže u grad Zadar gdje će sudionici imati priliku doživjeti kultnu instalaciju solarnih panela “Pozdrav suncu” te morskim orguljama. U završnoj fazi relija predviđen je posjet nacionalnom parku Plitvička jezera, potom rodno mjesta Nikole Tesle u Smiljanu i na samom kraju, Zagreb, u kojem će se održati završnica relija te svečana dodjela nagrada.
 
Teslino ime danas simbolizira sve napredno u svijetu i nazvavši rally upravo po njemu organizatori su odlučili materijalizirati njegovo naslijeđe kroz ideju platforme koja nije samo turistička ili promotivna, već predstavlja i veliku želju da Hrvatska bude aktivan dio svjetskih tehnoloških zbivanja. Nikola Tesla EV Rally Croatia  jedini je reli u svijetu koji primjenjuje i iza sebe ostavlja infrastrukturu za korištenje e-vozila te ne postoji gotovo niti jedna punionica u Republici Hrvatskoj, a da tvrtka E.V.A. BLUE d.o.o. nije izravno ili neizravno povezana s njenim postavljanjem.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.