Predsjednica nazočila obilježavanju Dana Zadarske županije

Predsjednica nazočila obilježavanju Dana Zadarske županije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Zadarske županije te otvorenju novoga putničkog terminala u luci Gaženica.

Čestitavši Dan Zadarske županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u novoj zgradi putničkog terminala luke Gaženica, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako Zadar i Zadarska županija imaju strateško značenje za Hrvatsku. Posebice se to pokazalo u Domovinskom ratu obranom Zadra i prostora današnje županije te Masleničkom operacijom, koja je navijestila našu konačnu pobjedu, kazala je Predsjednica zahvalivši pritom svim braniteljima Zadarske županije na svemu što su učinili u obrani i oslobođenju Hrvatske.

„Upravo ovaj prostor dao je dva građevinska simbola obnove i integracije Hrvatske: Tunel Sv. Rok i Maslenički most“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, podsjetivši kako se predsjednik Tuđman, usred rata, nije bojao neuspjeha već otvorio radove vjerujući u hrvatsku državu, Hrvatsku vojsku i hrvatski narod, „u našu pamet i u našega radnika“.

Prometna integracija našeg državnog prostora nije završena, kazala je te dodala kako smo gradnjom autocesta učinili velik dio posla koji se nastavlja izgradnjom Pelješkog mosta, Istarskog ipsilona i drugih dionica. Navela je kako nas čeka još mnogo rada u izgradnji brzih cesta, obnovi i gradnji pruga te modernizaciji pomorskih, riječnih i zračnih luka, kako bismo Hrvatsku potpuno prometno povezali i omogućili brz i siguran prijevoz ljudi i roba.

„Vi ste se prije nekoliko godina hrabro i s jasnom vizijom upustili u projekt stvaranja uvjeta za integrirani prijevoz putnika odnosno intermodalni prijevoz roba“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako je izgradnjom putničkoga terminala u luci Gaženica završen važan dio toga projekta, od velike važnosti za gradski, županijski, državni i međunarodni promet.

Predsjednica je istaknula kako ovaj uspjeh još više učvršćuje njezino uvjerenje da je županijski model regionalnog ustroja Hrvatske samoupravno optimalan, gospodarski poticajan i politički integrativan te navela kako je zato i donijela Odluku o osnivanju „Radne skupine za izradu smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj Republike Hrvatske“.

U obraćanju je Predsjednica kazala kako su u Zadarskoj i drugim primorskim županijama otoci i zaleđa gradova demografski pogođeni. Istaknula je kako održiv razvoj otoka ovisi o stvaranju uvjeta rada, poslovanja i života podjednakih uvjetima na kontinentu te kako moramo učiniti sve kako bismo zadržali ljude na otocima i postupno stvorili uvjete za naseljavanje. Osvrnuvši se na Ravne kotare, podvelebitsko zaleđe i lički dio Županije, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako s iskustvom projekta Slavonija, Baranja i Srijem možemo razviti modele razvoja drugih područja, od Banovine, Korduna i Gorskoga kotara, do Like, Dalmatinske zagore i Konavala.

Problem radne snage sve je veći, kazala je Predsjednica te izrazila uvjerenje kako je došlo vrijeme za osnutak posebnoga državnoga tijela koje će se baviti useljavanjem i povratkom, s jasnim i snažnim ovlastima glede usklađivanja državnih tijela s tijelima regionalne i lokalne samouprave vezano za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, socijalnu politiku, učenje hrvatskoga jezika i druga pitanja integracije.

Uoči održavanja svečane sjednice Županijske skupštine povodom Dana Zadarske županije predsjednica Grabar-Kitarović nazočila je otvaranju zgrade putničkog terminala Nove luke Zadar u Gaženici te čestitajući na uspješno završenom projektu kazala kako je ovo novi i važan iskorak za zadarski turizam. „Bit će ovo mjesto na kojem će putnici stjecati prve dojmove o gradu i zemlji u koju dolaze, a to je izuzetno važno“, kazala je Predsjednica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.