Goričanska Republika 1918. – 100.obljetnica simbola međimurskog ponosa

GORIČANSKA REPUBLIKA

U povodu obilježavanja 100. obljetnice "Goričanske republike", atraktivnim dramskim prikazom i prigodnim programom svečano je obilježen jubilej događaja iz studenoga 1918. koji je trajno obilježio povijest Goričana i Međimurja. Ispred zgrade Općine upriličen je dramski prikaz "Goričanska republika" u kojem je sudjelovalo sedamdesetak izvođača, članova KUD-a Goričan, mjesnih udruga te glumci iz Kazališne družine Štolcer i KUU Veseli Međimurci uz glazbenu pratnju Leje Šprajc i Limene glazbe Goričan.

-Kao jedinica lokalne samouprave u ovom povijesnom događaju prepoznali smo potrebu za očuvanjem spomena na naše pale mještane te dobar turistički potencijal na kojem ćemo graditi turističku ponudu koja bi vremenom trebala prerasti u turistički brend Općine Goričan - istaknuo je načelnik Mario Moharić.Program je nastavljen polaganjem vijenca ispred spomen – ploče poginulih tijekom spomenutog događaja i Svetom misom u crkvi sv. Leonarda. U obilježavanju ovoga, za Međimurje i Goričan značajnog povijesnog događaja sudjelovale su i udruge te OPG-ovi s područja Općine koji su predstavili svoj rad i bogatu gastronomsku ponudu.

 

Svečanosti su prisustvovali državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakup, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, načelnik Općine Goričan Mario Moharić sa zamjenicom Ines Bašnec, predsjednik Općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić, mjesni župnik Josip Drvoderić, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar te brojni gosti iz susjednih općina, predstavnici udruga i mještani.

Župan Matija Posavec kazao je: Goričanska republika, osim sto je bila presedan ne samo u Hrvatskoj nego i u svjetskoj povijesti, bila je uvod u događaje koji su krenuli na Badnjak 1918. i kulminirali 9. siječnja 1919. odcjepljenjem od Mađarske države i pripojenjem matici Hrvatskoj, čiju ćemo stotu obljetnicu uskoro obilježiti. U svijesti međimurskog čovjeka, Goričanska republika bila je jasni znak istinske težnje za slobodom. Formiranje Goričanske republike još je prije 100 godina pokazalo da naši ljudi nisu funkcionirali pognute glave već su itekako znali hrabra srca i tvrde šake ustati u obranu svoga dostojanstva, svoga sela i svog zavičaja i to su potvrdili još nekoliko puta u povijesti pa i 1991.  kada je Međimurje bio prvi oslobođeni kraj u Hrvatskoj. Zaključno, sva ta povijest se može sažeti u rečenicu jednog mještanina Goričana koji je rekao: "Žal mi je bilo dok su nam zeli zvone, ali sam bil srečen jer smo meli svoju Republiku”.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.