Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec obilježila je 27. godišnjicu 34. inženjerijske bojne HV

OBLJETNICA ČAKOVEC

Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec obilježila je 27. godišnjicu ustrojavanja 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske, prve ustrojene inženjerijske postrojbe HV u Domovinskom ratu.Tijekom Domovinskog rata, samo nekoliko dana nakon oslobođenja čakovečke vojarne koja je 17. rujna 1991. godine bila prvi oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj, 23. rujna 1991. godine osnovana je  34. inženjerijska bojna u Čakovcu. U spomen na te dane, 27 godina kasnije, godišnjica osnutka obilježena je paljenjem svijeća kod Spomen područja poginulim braniteljima u Čakovcu, dok je središnja svečanost održana kod Spomen obilježja u bivšoj vojarni.

Postrojba je dobila zapovijed 22. rujna. kada su došli prvi djelatnici Zbora Narodne Garde. Ja sam bio jedan od četvero koji smo dobili zapovijed za pristupanje ustroju namjenske inženjerijske postrojbe koja je dobila i brojčanu oznaku, bila je to 34. bojna. Tada je to bio Inženjerijski bataljun Zbora Narodne Garde pri operativnoj zoni Bjelovar. Bojna je nakon oslobođenja vojarne došla u posjed velikog broja namjenskih inženjerijskih strojeva, opreme, minsko-eksplozivnih naprava i drugog naoružanja koje se kasnije koristilo za provedbu zadaća osiguranja bojnih djelovanja. Kroz 34. bojnu prošlo je ukupno 1700 vojnih osoba, a tijekom izvršenja ratnih zadaća dva pripadnika su poginula, dok je njih sedmero ranjeno. Ustroj našeg inženjerijskog bataljuna činile su postrojbe – 1. pionirska satnija sa zadaćama miniranja i razminiravanja te 2. pionirska satnija sa zadaćama rušenja i raščišćavanja, osiguranja pokretljivosti kod održavanja i izgradnje puteva, mostova i raznih objekata utvrđivanja. Logistički vod sastojao se od sanitetske, kuharske i tehničke desetine“ – rekao je  predsjednik UVIBDR-a Alan Srpak.

Jedan od svjedoka tog vremena bio je i Ivan Šteker, koji je 1991. formirao ovu postrojbu te se ovom prilikom prisjetio početaka uspostave obrane Hrvatske vojske i važnosti 34. bojne. U ime grada Čakovca, zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović istaknuo je kako vrijednosti Domovinskog rata treba uvijek čuvati, a osobito je važno u mirnodopskom vremenu pokazati zajedništvo, suradnju i biti aktivan u daljnjoj izgradnji svih onih vrijednosti za koje su se hrvatski branitelji borili i dali svoje živote.

Župan Matija Posavec Matija Posavec naglasio je kako je doprinos Međimurja u Domovinskom ratu velik jer nije bilo ratišta na kojem netko iz Međimurja nije dao svoj doprinos u obrani zemlje: “Činjenica je kako Hrvatska premalo zna i govori o doprinosu Međimuraca u oslobođenju Hrvatske. Zato mi kao zajednica i kao društvo itekako vodimo računa o tome. Uvijek smo znali dostojno obilježiti svaki praznik, blagdan i događaj. Uvijek su naši vojnici, branitelji i policajci, kroz profesionalni angažman ili kroz članstvo u nekim od udruga, znali podsjetiti na ulogu Međimuraca – kroz postavljanja spomen ploča zaslužnim pojedincima ili postrojbama diljem Hrvatske i diljem Međimurja. Stoga i ovo posebno mjesto postoji u bivšoj vojarni koju vrlo pažljivo pretvaramo u multifunkcionalan prostor, no znak sjećanja i poštovanja vječno će ovdje ostati.”

Obilježavanju su prisustvovali voditelj Odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Ureda državne uprave MŽ Franjo Kovačić i dopredsjednik UDVDR-a Podružnice Međimurje Dejan Mihalković, a druženje pripadnika 34. inženjerijske bojne nastavljeno je evociranjem uspomena na prostoru HVIDRA-e u Kuršancu. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.