Osamdeseti rođendan Nevenke Petković Sobjeslavski,varaždinske Grofice Marice

NEVENKA I LIDIJA

Varaždinci, s pravom ponosni na svoje operne umjetnike koji su temeljna glazbena znanja stjecali u varaždinskoj Glazbenoj školi, nisu zaboravili 80. rođendan  sopranistice Nevenke Petković Sobjeslavski. U subotu, na dan rođendana, pripremili su joj emocijama ispunjenu proslavu, u gradskoj kavani „Grofica Marica“ na varaždinskom Korzu. Naime, zidove ove kavane u vlasništvu EKOS holdinga krase fotografije iz popularne Kalmanove operete, snimljene vjerojatno u vrijeme dok je varaždinsko kazalište imalo operetu, od 1946. do ranih šezdesetih. No, netko se dosjetio kako bi u taj ambijent lijepo pristajala i fotografija „žive“ Grofice Marice, Nevenke Petković Sobjeslavski, koja je bila prva učenica ugledne vokalne pedagoginje Ankice Opolski. Tim više što je odrastala u susjednoj Gajevoj ulici i svakodnevno je prolazila Korzom, na putu prema Gimnaziji ili Muzičkoj školi. Hrvoje Vojvoda iz EKOS holdinga s veseljem je prihvatio prijedlog.

Dvadesetak uzvanika iz Varaždina i Zagreba okupilo se u kavani, gdje ih je pozdravila voditeljica ovoga objekta Željka Vojvoda. Mlada sopranistica Lucija Spevec, uz klavirsku pratnju prof. Davora  Brđanovića, slavljenici je otpjevala dvije operetne arije, među njima i Male Floramye koja je ganula slavljenicu, tim više što je bila miljenica skladatelja Ive Tijardovića i podsjetila je na suradnju sa slavnim maestrom. U ime građana Varaždina i spriječenoga gradonačelnika Ivana Čehoka rođendan slavljenici čestitao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Redali su se čestitari:gradonačelnikov savjetnik za kulturu dr. Janko Pavetić,umirovljeni diplomat Tony Glowatzky sa suprugom Ljerkom Palatinuš, pjevačicom „Komedije“ u kojoj je slavljenica provela radni vijek, operne umjetnice Lidija Horvat Dunjko, Inge Heinl i Sofija Cingula,  njezine „puce“ Renata Zuber Vitković, Ivana Hercezi, Inga Jurić…Dragica Vitez u ime Varaždinskih baroknih večeri, intendantica HNK Jasna Jakovljević , muzikologinja dr. Zdenka Weber i tu niski čestitara  nije kraj.

Pjevačica koju krasi neizmjerni scenski šarm i vedrina, posljednja je velika operetna diva Zagreba, dostojna nasljednica zagrebačkih operetnih miljenica Vere Misite, Ruže Cvjetičanin, Melite Kunc, Lili Čaki…Debitirala je u Gradskom kazalištu „Komedija“, ostajući mu vjerna do umirovljenja. Za svoja operetna ostvarenja nagrađena je nagradom „Milka Trnina“ i Nagradom hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Ulogu Grofice Marice pjevala  je na početku  karijere , a njome se i oprostila s pozornicom, zadivljujući publiku s kakvom svježinom ostvaruje najtežu operetnu ulogu na zalazu svoje profesionalne karijere, koju su krasili nastupi na Slavonskom i Krapinskom festivalu i sudjelovanja u TV emisijama. Od subote Grofica je stalno s Varaždincima!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.