Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Filozofskog fakulteta u Zagrebu povodom 150 godina rada

Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Filozofskog fakulteta u Zagrebu povodom 150 godina rada

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas dekana, prodekanice i prodekane te profesore Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu povodom obilježavanja 150 godina rada.

Filozofski fakultet u Zagrebu najstarija je i najveća hrvatska znanstvena i visokoškolska ustanova u humanističkim i društvenim znanostima te značajna kulturna ustanova s velikim utjecajem u hrvatskoj kulturi i društvu. Stoljeće i pol rada Fakulteta obilježeno je u subotu svečanom akademijom na kojoj je sudjelovao posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima, kao izaslanik Predsjednika Republike.

Pod imenom Mudroslovni fakultet s filozofičko-historijskim i matematičko-prirodoslovnim odjelima započeo je s radom akademske godine 1874./1875. te je tijekom godinama stekao status najveće i najvažnije ustanove za studij društvenih i humanističkih znanosti u Hrvatskoj, istaknuo je na sastanku dekan Fakulteta Domagoj Tončinić. Dodao je kako veliki broj i različitost odsjeka i katedri na Filozofskom fakultetu govori u kolikoj mjeri je potreban u društvu te općenito o njegovoj društvenoj ulozi.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziran je u 23 odsjeka sa 130 katedri, 15 znanstvenih i nastavnih centara, tri inozemna kulturna centra te zajedničkom Knjižnicom koja se smatra najvećom u Republici Hrvatskoj nakon Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Na prijediplomskom i diplomskom stupnju trenutačno studira 5.211 studenata, a na doktorskom stupnju 216 doktoranada.

Osim dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Domagoja Tončinića, na sastanku u Uredu predsjednika bili su prodekan za organizaciju i razvoj izv. prof. dr. sc. Slađan Turković, prodekanica za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje izv. prof. dr. sc. Dolores Grmača, prodekan za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Ivan Markić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić te profesori s Odsjeka Fakulteta prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, prof. dr. sc. Ivana Vidović Bolt s Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnosti, izv. prof. dr. sc. Goran Sunajko s Odsjeka za filozofiju, izv. prof. dr. sc. Marko Liker s Odsjeka za fonetiku, prof. dr. sc. Damir Ljubotina s Odsjeka za psihologiju, izv. prof. dr. sc. Vanja Polić Jurković s Odsjeka za anglistiku, prof. dr. sc. Evelina Rudan s Odsjeka za kroatistiku, dr. sc. Ivana Bašić s Odsjeka za anglistiku, doc. dr. sc. Petra Matović s Odsjeka za klasičnu filologiju, izv. prof. dr. sc. Vedran Juričić s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti, doc. dr. sc. Danijela Katunar s Odsjeka za lingvistiku, prof. dr. sc. Ivica Šute s Odsjeka za povijest, izv. prof. dr. sc. Ivana Olujić s Odsjeka za romanistiku kao i predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Andrej Mitić.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.