Marginaliziranje slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade

Marginaliziranje slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim udrugama, već je u više navrata pokrenula inicijativu u svezi svečanog obilježavanja slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade, ali od toga gotovo nikada nije bilo ništa. Naime, u ovom se gradu i županiji neprestano marginalizira i prešućuje ova postrojba, pa je čak jedan javno izjavio da je to bila brigada koja je „ratovala od petka do petka“! Sramota! Na samom ulazu u koprivničku vojarnu nalazi se i spomen obilježje ove brigade, ali toliko je uništeno da bi najbolje bilo da ga se sruši. Grad i županija ne žele ga popraviti, bez obzira što to ne bi bio veliki financijsku trošak. Osim toga, ni jedna ulica, trg, ni jedna ustanova ne nosi ime po ovoj brigadi! Kad se obilježava Dan koprivničkih branitelja obično se ime ove ratne postrojbe nažalost spomene tek uzgred. (Kao „postojala je!“)

Jadno i žalosno.

Inače, ratno zapovjedništvo brigade osnovano je 3/4 listopada 1991, dok je brigada djelovala tijekom 1991. i 1992. godine.

Pripadnici brigade su ratovali na više ratišta, a najveći obol su dali na novljanskom bojištu, u prvim (!) napadnim djelovanjima Hrvatske vojske. Poginulo je 38 branitelja, dok ih je nekoliko stotina ranjeno.

Zapovjednik brigade, koja je brojila oko 2800 pripadnika, (a nakon njezina „gašenja“ narasla je za još najmanje dvije tisuće branitelja (!?)) bio je pukovnik Dragutin Kralj, koji je ujedno bio i ratni zapovjednik obrane Grada Koprivnice, a prije toga i zapovjednik Općinskog štaba Narodne zaštite.

Kad su neke braniteljske svečanosti u gradu i županiji, obično ga se čak ni ne poziva (svaka čast iznimkama).

Brigada je ukinuta krajem srpnja 1992., a nakon toga se jedan manji dio njezinih pripadnika uključio u novoosnovani Centar za obuku mladih vojnika, koji je bio osnovan u koprivničkoj vojarni, ili su otišli u neke druge ratne postrojbe ili kao dragovoljci braniti Bosansku Posavinu.

No, kako bilo da bilo, ova županija nije imala značajniju ratnu postrojbu, pa je prava misterija kako su je neki nazovi branitelji i političari ovog kraja tijekom zadnjih godina uspjeli „baciti“ na marginu, a samim time i sve one koji su časno stradali kao njezini pripadnici, braneći Koprivnicu, ali i Hrvatsku!

Na slici Dragutin Kralj i Miroslav Blažek-Kina, pripadnici 117. brigade.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.