Premijer Plenković na proslavi pola stoljeća Sveučilišta u Splitu istaknuo ogroman doprinos tog Sveučilišta razvoju Hrvatske

Premijer Plenković na proslavi pola stoljeća Sveučilišta u Splitu istaknuo ogroman doprinos tog Sveučilišta razvoju Hrvatske
Sveučilište u Splitu obilježilo je 50 godina od svojeg osnutka. Na svečanoj sjednici u HNK Split, na kojoj je sudjelovao i premijer Plenković sa suradnicima, istaknuta su mnogobrojna znanstvena, sportska i umjetnička postignuća, kao i činjenica da se to Sveučilište svrstalo među 4,5 posto najboljih na svijetu. Na Sveučilištu u Splitu danas studira oko 20 tisuća studenata na više od 180 studijskih programa. Svojim su rejtingom zauzeli visoko mjesto na svjetskim ljestvicama, a najbolje su rangirani u Hrvatskoj. - Naši rezultati su golemi, to najbolje dokazuje podatak da je po najnovijoj svjetskoj rang-ljestvici Times Higher Education smješteno između 201. i 300. mjesta, a lani je bilo između 401. i 600. Mi ćemo i dalje nastavi tako i ponosimo se time, rekao je Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je ovo sveučilište visoko rangirano na svjetskim ljestvicama i nudi kvalitetno obrazovanje koje pridonosi razvoju Hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo uspješno realiziranim projektima koje je hrvatska Vlada podržala, posebno istaknuvši suradnju kroz Europsko sveučilište mora, što je omogućilo integraciju Splita u europski obrazovni prostor. Podsjetio je i na ciklus najvećeg ulaganja u obrazovni sustav u povijesti Hrvatske, vrijedan 2,7 milijardi eura.

Premijer je poručio studentima da splitsko Sveučilište ima kvalitetne programe i fakultete koji doprinose razvoju svih segmenata društva. Naglasio je važnost angažmana intelektualaca i akademske zajednice, potičući ih na veći javni i politički angažman kako bi dinamizirali akademsku zajednicu i osigurali primjenu znanstvenih dostignuća u praksi. Premijer Plenković istaknuo je i četiri temeljne piste djelovanja u sljedećim godinama: obrazovanje, demografska revitalizacija, zelena tranzicija i digitalna transformacija. Ova područja, prema premijeru, kriju buduća radna mjesta i hrvatsku konkurentnost, te su ključna za napredak i inovativnost zemlje.

U osvrtu na aktualne teme, premijer je komentirao izbor novih ustavnih sudaca, kazavši da će se izbor održati na početku jesenske sjednice Hrvatskoga sabora. Također se osvrnuo na ostavku ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića, naglasivši da nije bilo pritisaka te da su uvijek dobro surađivali. Na kraju, poželio je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji puno uspjeha na nadolazećem Europskom prvenstvu, ističući njihovu formu i zajedništvo koje je stvorio izbornik Dalić.

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs rekao je da se radi o velikom jubileju. Sveučilište Split je u 50 godina postojanja napravilo strahovito veliki iskorak u studijskim programima, u kvaliteti studija i broju studenata.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.