Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravio je sudionike mimohoda te je naglasio: Vatrogastvo živi s modernim političkim hrvatstvom doslovno od prvih dana. Kada još gotovo 80 posto naroda bilo nepismeno, kada nije bilo standardiziranog jezika, i kada su su prvu djecu odvodili u škole, vatrogastvo je ovdje već postojalo. S najosnovnijim alatima, bez moćnih strojeva kojima danas raspolaže, vatrogasci su bili spremni boriti se i uz vlastitu pogibelj za sigurnost svoje zajednice. Hvala vatrogascima na svemu što su do sada učinili, a hvala vam još više i na onome što ćete tek učiniti.

Uslijedila je kompleksna, atraktivna vatrogasna vježba s prikazom najrazličitijih intervencija i tehnika spašavanja ljudi iz vozila i zgrada. 

U Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održana je potom svečana sjednica na početku koje je visoke goste pozdravio Radovan Martinec, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Prikazan je dokumentarni film VTV-televizije o bogatoj povijesti varaždinskog DVD-a, a potom su uručene plakete, odlikovanja, medalje, plamenice i spomenice najzaslužnijim vatrogascima i predstavnicima institucija koje surađuju s vatrogascima. Plakete počasnog člana DVD-a, između ostalih, primili su i Anica Mušanović, pročelnica UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća, Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i zastupnik u Hrvatskom saboru te gradonačelnik Neven Bosilj.

U ime predsjednika republike nazočnima je čestitala na obljetnici i dodijeljenim priznanjima Melita Mulić, savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo. Prigodno je govorio i gradonačelnik Neven Bosilj koji je napomenuo da uz Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu djeluje još šest DVD-ova i javna vatrogasna postrojba sa preko 700 vatrogasaca.  Svima je zahvalio što svoje slobodno vrijeme troše na human način djelujući u vatrogasnim društvima. Spomenuo je i 58 profesionalnih vatrogasaca te je izrazio uvjerenje da će se i dalje pratiti visoki standardi vatrogastva koji su postavljeni u Varaždinu.