Dani Međimurske županije - Župan čestitao malim znanstvenicima, a danas 25. travnja u programu kultura, obrazovanje i povijest

Dani Međimurske županije - Župan čestitao malim znanstvenicima, a danas 25. travnja u programu kultura, obrazovanje i povijest

Župan Matija Posavec čestitao je malim znanstvenicima u Riznici Međimurja. Muzej Međimurja Čakovec i ove godine uključio se u nacionalnu manifestaciju Festival znanosti, namijenjenu popularizaciji znanosti među djecom i mladima. U suradnji s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec proveden je natječaj za najbolje plakate o znanstvenicima i njihovim otkrićima.

U srijedu, 24. travnja, u Riznici Međimurja proglašeni su najuspješniji radovi te predstavljeni njihovi autori, kojima je čestitao župan Međimurske županije Matija Posavec: „Čestitam svim sudionicima ovog natječaja kojim ste obogatili svoje znanje i dobro se zabavili i našu Riznicu Međimurja učinili i riznicom znanja. Iza svakog rada stoji trud učenika i njihovih mentora čime su ispunjeni svrha i cilj Festivala te stvoreno poticajno okruženje za učenje i nadgradnju“, rekao je župan pri podjeli nagrada najuspješnijim autorima.

Među predškolarcima prvo mjesto pripalo je mališanima iz Dječjeg vrtića Cipelica Čakovec – skupina Sunčeka, dok je pohvaljen i rad mališana iz skupne Ovčice DV-a svetoga Nikole Belica, a u konkurenciji osnovnih škola, najbolje radove ostvarili su Mia Pavlic iz III. OŠ Šenkovec, Bohdan Vaka i Mykyta Havrysh iz OŠ Šenkovec, te Gita Levačić iz I. OŠ Čakovec. U kategoriji učenika srednjih škola najboljim je proglašen rad Ane Markan iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, drugoplasirani su Pavla Podgorelec iz Gospodarske škole te Borna Smolković iz Tehničke škole, a treće mjesto osvojili su Helena Veselko iz Srednje škole Čakovec i Marta Vinko iz Tehničke škole Čakovec.

Od 10 sati danas se nastavljaju radionice u okviru Tjedna Festivala znanosti u Muzejsko-informativnom centru, u palači Staroga grada Čakovca, a u okviru Dana Međimurske županije i Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu proslavit će svoj dan prigodnim programom koji počinje u 11 sati.
Od 18 sati u dvorani Riznice Međimurja otvara se izložba Svjedoci rata.
U 18:30 u zgradi Scheier održat će se skup u organizaciji Židovske općine Čakovec kojim se obilježiti 80 godina od deportacije Židova iz našega kraja te Prekmurja u nacističke logore smrti, gdje je u holokaustu ugašena i napredna židovska zajednica Međimurja. Agencija za odgoj i obrazovanje ovaj e događaj ocijenila stručnim skupom te je uvršten u program edukacije nastavnika koji će imati prilike poslušati predavanja znanstvenika o ovom povijesnom trenutku, uz prikazivanje dokumentarnog filma Povijest i propast Židovske općine u Čakovcu.
U Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, od 18:30 na rasporedu je otvorenje izložbe nazvana Eko art – kreativnost koja čuva planet. U postavu će se moći razgledati rukotvorine od komušine i papira koje su izradile Verica Gudlin i Anica Tisaj.

Od 10 sati nastavljaju se radionice u okviru Tjedna Festivala znanosti u Muzejsko-informativnom centru, u palači Staroga grada Čakovca, a u okviru Dana Međimurske županije i Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu proslavit će svoj dan prigodnim programom koji počinje u 11 sati.
Od 18 sati u dvorani Riznice Međimurja otvara se izložba Svjedoci rata.
U 18:30 u zgradi Scheier održat će se skup u organizaciji Židovske općine Čakovec kojim se obilježiti 80 godina od deportacije Židova iz našega kraja te Prekmurja u nacističke logore smrti, gdje je u holokaustu ugašena i napredna židovska zajednica Međimurja. Agencija za odgoj i obrazovanje ovaj
je događaj ocijenila stručnim skupom te je uvršten u program edukacije nastavnika koji će imati prilike poslušati predavanja znanstvenika o ovom povijesnom trenutku, uz prikazivanje dokumentarnog filma Povijest i propast Židovske općine u Čakovcu.
U Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, od 18:30 na rasporedu je otvorenje izložbe nazvana Eko art – kreativnost koja čuva planet. U postavu će se moći razgledati rukotvorine od komušine i papira koje su izradile Verica Gudlin i Anica Tisaj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.