Dan međunarodnog priznanja, 15. siječnja 1992., dan kada smo plakali od sreće!

Dan međunarodnog priznanja, 15. siječnja 1992., dan kada smo plakali od sreće!

Na dan 15. siječnja 1992. Republiku Hrvatsku je priznalo svih dvanaest država članica tadašnje Europske zajednice, kao i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska. Prethodno su to već učinile Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija, Island, Estonija, Sveta Stolica i San Marino. Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku su priznale ukupno 44 države, i taj je broj u sljedećim mjesecima rastao. Status Republike Hrvatske kao suverene i samostalne države zaokružen je 1992. godine primitkom u članstvo brojnih međunarodnih organizacija, od OESS-a do UN-a. 

„Priznajući Hrvatsku Europa je osvjedočila i sebe u ovom novom dobu demokracije i samoodređenja naroda Hrvatske, svoja i suverena, neće iznevjeriti svoju Europu i slobodan svijet“ – izjavio je među ostalim  prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj RH dr. Franjo Tuđman, 15. siječnja 1992.  kad je Hrvatska međunarodno priznata. Međutim, iz godine u godinu, uvijek manje-više ista priča: sve smo više svjedoci da kod nas takvi i slični povijesni datumi malo ili ništa ne znače, ili bolje rečeno o njima mladi gotovo pojma nemaju, umjesto da se i uoči toga dana održi barem jedan školski sat na tu temu.

Prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata dr. Franjo Tuđman, u obraćanju naciji preko malih ekrana tog je dana uz ostalo također rekao: -„Današnji dan 15. siječnja 1992. bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu četrnaest stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom  jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti“. Europska zajednica, koju su tada činile 12 zemalja (Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija) objavile su zajedničku odluku kojom priznaju  Republike Hrvatsku i Sloveniju.

Toga dana, u Zagrebu je otvorena njemačka ambasada, što znači da je ova država prva koja je uspostavila diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom. Bila je to iznimno radosna vijest za sve građane naše države, a poglavito za hrvatske branitelje.

Prije članica EU Hrvatsku su priznale i Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino. Ali, kad bi objavili kviz koja je prva država koja je priznala  Republiku Hrvatsku malo bi ljudi, a poglavito  mladih to znalo. Riječ je o Islandu, koji nas je priznao još 19. prosinca 1991.Što znamo o ovoj državi koja nije kalkulirala? Malo ili ništa, odnosno mnogi je ne bi znali naći ni na zemljopisnoj karti!

Toliko o poznavanju hrvatske povijesti!

No, kad se već prisjećamo ovog važnog dana, moramo se prisjetiti i što je dr. Franjo Tuđman 15.siječnja govorio brojnim spontano okupljenim građanima na zagrebačkom središnjem trgu u večernjim satima: Rekao je::„Kako bih mogao izdržati u svom uredu, a da nisam sa svojim narodom. Moj dan je protekao radno, kao obično, ali isto tako i posebno. Dan za koji smo živjeli svi mi kao i naši preci. Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države“ te dodao da će ovaj datum „biti uklesan zlatnim slovima u cijelu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu“..

Dva dana nakon toga, u Hrvatsku je doputovao Francessco Cossiga, predsjednik Republike Italije, prvi strani državnik koji je službeno posjetio Republiku Hrvatsku, a samo dan poslije  u Zagreb je stigao i austrijski ministar vanjskih poslova dr. Alois Mock, i bio nazočan svečanom polaganju ploče s natpisom: Ambasada Republike Austrije (na Jabukovcu).

Ostalo je povijest.

Za ovaj iznimno značajan događaj, najviše su zaslužni hrvatski branitelji, od kojih su mnogi već tada dali svoje živote i zdravlje za ovo što danas imamo.Međutim, kako vrijeme ide, sve se manje, kako smo već rekli, pozornosti pridaje danu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, baš kao i svemu drugome što je vezano uz Domovinski rat ili velikosrpsku agresiju. Žalosno je i jadno, što se jedan dio  hrvatskih građana, pa čak i političara,  ponaša  kao da smo ostvarili „banana republiku“, a ne državu.Tog 15. siječnja 1992., kad je Hrvatska postala međunarodno priznata, gotovo trećina zemlje bila je pod srpskom i inom okupacijom.

Na stvaranje hrvatske države i na njezine junake, ako se tako nastavi, još malo pa će nas, da se našalimo, podsjećati tu i tamo neki hrvatski branitelj kojeg ćemo susresti na ulici ili trgu, s hrvatskom zastavicom i bocom piva  ili pak u invalidskim kolicima!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.