Republika Hrvatska 1. srpnja 2018. obilježava petu godišnjicu članstva u Europskoj uniji

eu

 

Republika Hrvatska je na današnji dan, 1. srpnja 2013. postala 28. članica Europske unije čime je ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva i postala dijelom jedne od najrazvijenijih zajednica na svijetu.

Europska unija je zajednica koja svojim članicama i svim njenim građanima omogućuje život u stabilnom okviru demokracije, zaštite ljudskih prava i prava manjina, snažnih i efikasnih institucija, tržišnog gospodarstva i socijalne zaštite. Hrvatska snažno podupire te europske vrijednosti i, u partnerstvu s ostalim članicama, aktivno pridonosi razvitku Europske unije. Europsku raznolikost Hrvatska je kao 28. članica obogatila u nizu područja: od hrvatskog jezika kao novog službenog jezika Europske unije, kulturnom, povijesnom i umjetničkom baštinom, tradicionalnim proizvodima te bioraznolikošću i brojnim drugim.

Zahvaljujući petogodišnjem članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska je danas vidljivija i prepoznatljivija u svjetskim razmjerima, a svoje ciljeve i interese bolje promiče sudjelujući u kreiranju i donošenju odluka na europskoj razini.

Članstvo u Europskoj uniji izravno utječe na svakodnevni život građana na raznim poljima - od gospodarstva, poljoprivrede, prometa, zaštite okoliša, zaštite potrošača, obrazovanja, mogućnosti putovanja,veće mogućnosti zapošljavanja i nizu drugih.

Postignuća petogodišnjeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji poticaj su za daljnji rad na razvoju Hrvatske i na njezinoj punoj integraciji u europski projekt. Važni zadatci na tom putu su pristupanje schengenskom prostoru i europodručju, a u prvoj polovici 2020. godine  predsjedanje Vijećem Europske unije. Hrvatska će time još aktivnije pridonositi i europskom projektu mira, stabilnosti i prosperiteta te ukupnom razvitku Europske unije.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.