Zločin u Škabrnji ne smije se zaboraviti da se nikada više ne ponovi

Zločin u Škabrnji ne smije se zaboraviti da se nikada više ne ponovi

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, kao član Vladinog izaslanstva, sudjelovao je u prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje  na obilježavanju 32. obljetnice stradanja Škabrnje. Izrazio je žaljenje zbog neadekvatnih kazni za zločine počinjene na škabrnjskom području. "Žao mi je da nije bilo adekvatnih kazni na Haškom sudu i što vrh srpske vojske nije kažnjen za zločine počinjene u Škabrnji i Nadinu, osobito Franko Simatović i Jovica Stanišić", rekao je Malenica.

Dostojanstveno odati počast svim žrtvama velikosrpskog režima

Svake godine se ovdje okupljamo u velikom broju, tako da ćemo zasigurno dostojanstveno odati počast svim žrtvama velikosrpskog režima, dodao je. Nije želio komentirati prijepore i tenzije koji su obilježili proteklih mjesec dana uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje."Ovi dani nisu vrijeme za politizaciju i razdvajanja naroda. Svi zajedno ih trebamo obilježavati, prisjećati se tragičnih trenutaka i apeliram na sve dionike na političkoj sceni da se suzdržimo od politiziranja", poručio je.
Osim ministra Malenice, u Vladinu izaslanstvu su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ovo se ne smije zaboraviti, treba prenositi na mlade generacije da se više nikada ne ponovi

“Osam godina sam ministar i svake godine sam ovdje jer sam i obiteljski vezan uz Škabrnju. Ovo se ne smije zaboraviti i još bitnije, treba to prenositi na mlađe generacije, da se ovo više nikada ne ponovi”, poručio je ministar Butković.
Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je da „moramo stalno podsjećati što se ovdje dogodilo za sve one koji tada nisu bili živi, ali u miru, dostojanstvu i svi zajedno“.
Ako ikada trebamo biti u miru, to je danas upravo zbog svih koji su izgubili svoje najmilije, dodao je.
Kolona sjećanja - mimohod Korak po korak krenula je Iz naselja Ambar, na početku Ulice 18. studenoga 1991., do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su službena izaslanstva, uz članove obitelji poginulih branitelja i civila, položila vijence.

Nakon mise za domovinu i sve poginule u Domovinskom ratu u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, kod Spomen-obilježja na Mjesnom groblju sv. Luke položit će se vijenci i zapaliti svijeće za poginule civile i hrvatske branitelje.
 
Izvor: Vlada / Hina 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.