U Čakovcu i Kuršancu održane svečanosti paljenja lampiona na spomenicima i grobovima poginulih pripadnika SJP PU varaždinske “Roda”

U Čakovcu i Kuršancu održane svečanosti paljenja lampiona na spomenicima i grobovima poginulih pripadnika SJP PU varaždinske “Roda”

U organizaciji Udruge specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin u Čakovcu i Kuršancu održane su danas svečanosti paljenja lampiona na spomenicima i grobovima poginulih pripadnika SJP PU varaždinske “Roda”.

Prigodnim svečanostima u čast poginulih pripadnika „Roda“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, pridružili su se predstavnici Policijske uprave međimurske, Grada Čakovca, Mjesnog odbora Kuršanec i pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Počast poginulim braniteljima Željku Pongracu, Branku Kosu i Vladi Štamparu odana je u prostorima Policijske uprave međimurske gdje se na heroje prigodnim govorom sjetio načelnik PU međimurske Ivan Sokač, zatim kod Spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih te u Kuršancu.

Prisjetimo se, 9. studenoga 1991. godine, u borbenoj akciji, kao pripadnici Specijalne jedinice policije “Roda“ život su izgubili Željko Pongrac, Branko Kos i Vlado Štampar. Pripadnici SJP PU varaždinske “Roda” poginuli su prilikom pokušaja proboja obruča oko Vukovara u selu Karadžićevu u akciji “Vihor” u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Počast ovim čakovečkim braniteljima, pored predstavnika Udruge jedinice specijalne policije „Roda“, na sve tri lokacije diljem Međimurja dali su i članovi obitelji poginulih, udruga, predstavnici Policijske uprave Međimurske na čelu s načelnikom, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predstavnici Vijeća Mjesnog odbora Kuršanec na čelu s predsjednikom Sinišom Kregarom i Ivo Loborec, tajnik USJP “Roda” Varaždin.

Gradonačelnica je odavanjem počasti sugrađanima naglasila kako je vukovarska tragedija događaj koji je trajno obilježio našu nacionalnu povijest. “Unatoč padu grada, na vukovarskoj bojišnici obranjena je Hrvatska. Golema cijena koju smo platili u ljudskim životima te uništenoj imovini, obvezuje nas da se svake godine prisjećamo heroja obrane ovog danas ponosnog hrvatskog grada. Otišli su u Vukovar među posljednjima, a u pokušaju proboja iz okruženog grada, poginuli su 9. studenoga 1991. godine. Od petorice poginulih specijalaca, trojica su bila iz Međimurja. Branko Kos, Željko Pongrac i Vlado Štampar tri su imena među tisućama poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, te odavanjem počasti njima, odajemo počast i svima koji su poginuli u obrani Vukovara i tijekom cijelog Domovinskog rata”, zaključila je.

Željko Pongrac rođen je 1964. godine, a početkom ratne 1991. pristupio je policiji. Bio je prvi međimurski policajac ranjen u akciji kod Borovog sela u svibnju te godine. Kao pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda“ iz Varaždina, bori se na vukovarskom ratištu. Početkom studenog sa svojom jedinicom odlazi u Đakovo, gdje 9. studenoga, prilikom pokušaja proboja neprijateljskih linija, pogiba u selu Karadžićevo. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998., te su pokopani na čakovečkom groblju.

Branko Kos također je rođen 1964. godine, a u obranu zemlje uključuje se na samom početku Domovinskog rata kao policajac u PU varaždinskoj. Također je bio pripadnik „Roda“, te je poginuo u istoj akciji pokušaja proboja neprijateljskih linija. Kos je pokopan u Varaždinu, a u Kuršancu mu je podignuto spomen-obilježje.

Vlado Štampar je kao pripadnih specijalne policije u obranu uključen od početka. Već na proljeće i ljeto 1991. godine bio je u Ogulinu, Petrinji, Kostajnici te na kraju u Slavoniji. I on je sudjelovao u istoj akciji te se nakon godina vođenja kao nestali, proglasio poginulim.

Molitvu za poginule branitelje kod spomenika Branku Kosu u Kuršancu, predvodio je župnik župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi vlč. Ivan Munđar.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.