U Splitu obilježena 32. obljetnica HRM-a, ministar Banožić: Hrvatski mornari snaga su moderne HV na moru

U Splitu obilježena 32. obljetnica HRM-a, ministar Banožić: Hrvatski mornari snaga su moderne HV na moru

 U Splitu je u ponedjeljak 18. rujna, prigodnim programom obilježena 32. obljetnica Hrvatske ratne mornarice.

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice odali su poštovanje poginulim pripadnicima HRM-a u Domovinskom ratu sudjelovanjem u budnici starom gradskom jezgrom, mornaričkom postroju i polaganjem vijenca u more u Kaštelanskom zaljevu. Također, održana je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje u samostanu “Sv. Ante” na Poljudu. Na središnjoj svečanosti u vojarni “Admiral Sveto Letica -Barba” sudjelovao je izaslanik ministra obrane, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić koji je uputivši čestitke hrvatskim mornarima istaknuo kako je opremanje i modernizacija Hrvatske ratne mornarice jedan od ciljeva ove Vlade te izrazio nadu u skoro rješavanje pitanja oko završetka projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova.

“Najveća snaga našeg obrambenog sustava i Hrvatske ratne mornarice, nisu suvremena sredstva i tehnika. Najveća snaga ste vi, pripadnice i pripadnici HRM-a, vi ste oni koji donose kvalitetu, koji donose prevagu. Bez školovanja pomorskih časnika nema ni jake mornarice”, rekao je ravnatelj Jušić te dodao kako je u novom Dugoročnom planu razvoja koji je u proceduri, HRM prepoznata kao jedna od najvažnijih sastavnica Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj istaknuo je kako je more resurs koji uvijek moramo štititi, a novi izazovi traže brzu reakciju i prilagodbu u razvoju mornaričke doktrine i taktike, te razvoju modernih sposobnosti poput protupodmorničkih i protuminskih. Uz to, naglasak treba staviti na razvoj ljudskog potencijala, školovanje i uvježbavanje naših mornara”, poručio je admiral Hranj.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli u svojem je obraćanju izrazio zahvalnost svima koji su položili svoje živote za slobodu Domovine i dali svoj doprinos obrani, ustrojavanju i izgradnji Hrvatske ratne mornarice te zbog povijesne istine posebno istaknuo značaj i ulogu HRM u Domovinskom ratu. „Zbog važnosti na Jadranu koji danas ima HRM, ulaganje u njezino opremanje i modernizaciju jedino su jamstvo za buduće izazove”, kazao je zapovjednik. Ujedno je istaknuo da su mladi časnici i dočasnici HRM-a najvažniji resurs jer samo tehnika bez znanja i sposobnosti ljudi nije dovoljna”.

U prigodi obljetnice najzaslužnijim pripadnicima HRM-a uručeni su Ukazi o odlikovanjima, Odluke o promaknućima, nagrade i pohvale te je ukupno 19 pripadnika HRM-a promaknuto, četiri odlikovano, 25 nagrađeno, a 12 je pohvaljeno.

Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane i ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons Jure Bogdan, izaslanik predsjednika RH i savjetnik za obranu Ivica Olujić, zapovjednici glavnih zapovjedništava Hrvatske vojske, nekadašnji zapovjednici i pripadnici HRM-a, članovi obitelji poginulih, predstavnici grada i županije i drugi.

U večernjim satima Orkestar HRM-a i klapa HRM-a “Sveti Juraj” u prigodi Dana HRM održali su svečani koncert u središtu Splita./morh

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u ponedjeljak 18. rujna čestitku pripadnicima i pripadnicama Hrvatske ratne mornarice povodom 32. obljetnice osnutka. „Poštovane pripadnice i pripadnici Hrvatske ratne mornarice,

čestitam vam 32. obljetnicu ustrojavanja Dana Hrvatske ratne mornarice.

U Domovinskom ratu bili ste prvi čuvari hrvatskog Jadrana i priobalja, a danas ste udarna snaga naše moderne Hrvatske vojske na moru.
Hvala vam, poštovane pripadnice i pripadnici HRM-a, na svim naporima koje ulažete u očuvanju i izgradnji sposobnosti za izvršenje zahtjevnih zadaća na hrvatskom Jadranu, ali i šire.
Svoje sposobnosti dokazujete i u vojnim vježbama i u operacijama potpore miru diljem svijeta, hvala vam što pokazujete svu snagu moderne Hrvatske vojske!
Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane znaju kako vrhunski motiviranim mornarima i vojnicima, našoj najvećoj snazi, trebaju i vrhunska vojna sredstva.

I zato ulažemo do sada najveća financijska sredstva od Domovinskog rata u sustavno jačanje sposobnosti sve tri grane naše Hrvatske vojske.  

Ulažemo u pripadnike Oružanih snaga, u sve segmente njihovog života i rada, jer bez zadovoljnih pripadnica i pripadnika HV-a nema vjerodostojne vojne sile.

Poštovani pripadnici HRM-a, budite ponosni na postignute rezultate!

Dragi hrvatski mornari, nek' vam je mirno more!“

U Splitu obilježena 32. obljetnica HRM-a | Foto: MORH/ T. Brandt

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.