Hrvatska obilježava Dan pobjede, središnja proslava u Kninu

Hrvatska obilježava Dan pobjede, središnja proslava u Kninu

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Glavna je proslava u Kninu, no ove godine zbog vremenskih uvjeta u malo izmijenjenom obliku.  Podsjetimo Operacija Oluja počela je 4. kolovoza u 5 ujutro. U samo 84 sata hrvatske snage oslobodile su petinu okupiranog teritorija. Na današnji dan prije 28 godina, točno u podne, iznad Knina zavijorila se hrvatska zastava. Bio je to simboličan kraj četverogodišnje srpske pobune i agresije na Hrvatsku. Oluja je donijela promjenu u smislu ravnoteže snaga u bivšoj Jugoslaviji. Otvorena mogućnost za rješavanje sukoba u BiH. Postalo je jasno da Hrvatska vojska predstavlja impresivnu vojnu silu koja je spremna provesti i operaciju oslobađanja hrvatskog Podunavlja. 

 Na kninskoj tvrđavi u znak sjećanja na takav čin prije 28 godina podignuta je hrvatska zastava. Zastavu je podignulo 12 predstavnika hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, u nazočnosti počasnog postroja MUP-a i pripadnika Počasno-zaštitne bojne OSRH. Podizanje zastave pratilo se putem videozida na središnjem kninskom trgu. Povjesnicu VRO Oluja te imena 244 poginula i nestala u toj akciji čitali su Pere Eranović i Krešimir Šimić. Državni vrh osvrnuo se na značaj obljetnice prigodnim govorima.

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je danas u Kninu Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Dodao je kako je prošlo 28 godina od vojno-redarstvene operacije Oluja, ključne operacije u Domovinskom ratu, te prekretničke operacije koja je označila kraj projekta velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku.
- Hrabrost hrvatskih branitelja, odvažnost zapovjednika, mudrost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovih najbližih suradnika, te plebiscitarna potpora hrvatskog naroda svim braniteljima, u samo četiri dana doživjeli su nevjerojatnu sinergiju, koja je označila Oluju i tu 1995. godinu i vjerojatno najvažniju godinu u suvremenoj povijesti, poručio je Plenković. 
Naglasio je da je oslobađanjem teritorija, Hrvatska vraćena u normalan život. Zahvalio je braniteljima i onima koji su živote utkali u Hrvatsku, jer bez njih ni suverene hrvatske države ni razvoja ni napretka ne bi bilo. 
- Oluja je oslobodilačka akcija, temelj hrvatske slobode i države i Hrvatska nikada nikome neće dopustiti na Oluju i hrvatske branitelje, na vojnike i policajce, istaknuo je Plenković. 
Osvrnuo se na jučerašnje poruke iz Prijedora. Rekao je da Hrvatska neće prihvatiti optužnice koje dolaze od tužiteljstva u Beogradu, od Srbije koja pretendira biti regionalni i tužitelj i sudac.

- Mi smo čuli poruke koje često u ovo doba godine idu za tim da umanje značaj Oluje ili, još gore, nose kvalifikacije o kriminalizaciji Oluje. Stoga danas poručujemo svima, a osobito onima koji su to jučer govorili - Oluja je oslobodilačka operacija, Oluja je temelj hrvatske slobode i Hrvatska nikada i nikome neće dopustiti na Oluju, na hrvatske branitelje, na vojnike, na policajce, istaknuo je premijer. 
Plenković je jasno poručio da je to važna poruka za one koji su Hrvatskoj osigurali slobodu.

- Hrvatski branitelji, hvala vam za slobodu, rekao je na početku obraćanja predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović . Naglasio je da se treba utvrditi istina, jer ne vidi je svatko na isti način. 

Osvrnuo se na jučerašnje poruke iz Prijedora, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić VRO Oluju nazvao najvećim etničkom čišćenjem u Europi nakon 2. sv. rata, a čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik tu je operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD. Rekao je kako će biti vrlo blag u poruci te da nije lijepo što su takve poruke poslane upravo iz Prijedora u kojemu je ubijeno nekoliko tisuća Bošnjaka.

- Pobjeda je bila velika i teška, a istina treba biti izrečena u cjelini. Pobjeda je omogućila Daytonski mirovni sporazum, bez nje ga ne bi ni bilo. Hrvatski grad Knin nastao je u prostoru koji nije najnježniji za život, u prostoru u kojem nitko skoro nije znao živjeti, ovo je zemlja za tvrde, teške i hrabre ljude. Hrvatska je rat vodila pametno, naglasio je. 
Govorio je i o povratku pripadnika srpske nacionalnosti u Knin nakon 1995., rekavši da se vraćaju "jer im valja, jer im je ovo domovina".
- To je posebno i iznimka, nitko se drugdje ne vraća, jedino u Hrvatsku. To je rezultat duha i raspoloženja u hrvatskom narodu, da se pruži ruka, ali ne naivno, katkad lukavo, ali ne perfidno. Istaknuo je važnost tradicije, bez koje, kazao je, nas nema.

- Umjetnici i tehničari kažu da je to prenošenje plamena, a ne klanjanje pepelu, ali kada su u pitanju nacije i narodi, i pepeo ima važnu ulogu. Ovdje smo da se poklonimo pepelu, palim herojima kojima vječna slava i da prenosimo baklju slobode, da se ne zaboravi i da se na temeljima dobre vjere izgradi bolje društvo, poručio je.

I  Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svim građanima i građankama, Hrvaticama i Hrvatima. Kazao je kako zahvalnost koju osjeća prema hrvatskim braniteljima "iskrena i duboka".

- Njihovo nesebično davanje, sjeme je iz kojeg je iznikla Hrvatska koju danas imamo, kazao je Jandroković koji je zahvalu uputio i obiteljima branitelja te prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te svima koji su se tada stavili u službu domovine.

Naša je pobjeda u Oluji, nastavio je Jandroković - bila veličanstveni pothvat. Oluja je krucijalni trenutak u stvaranju naše države. Istovremeno, stvorila je najčvršću podlogu za naše kasnije uspjehe. Zato smatram izuzetno važnim njegovati kulturu sjećanja, posebno za mlađe naraštaje, dodao je. 
- Ako znamo istinu o vlastitoj povijesti nećemo nasjesti na iskrivljena tumačenja povijesnih razdoblja, rekao je dodavši da su 'neumjesna' i 'bezobrazna' tumačenja srpskih dužnosnika te da moramo znati razlikovati povijesnu istinu od laži koja se sve češe plasira u javni prostor. Bili smo žrtva velikosprske agresije i pobjednici u obrambenom ratu, poručio je.

Naglasio je kako smo svakodnevno izloženi novim globalnim iskušenjima - ratovima, energetskoj krizi, ekološkoj krizi, poremećajima opskrbe s hranom, migracijama, bolestima i prirodnim katastrofama.

- Ne možemo si dopustiti neozbiljnost i neodgovornost. Potrebno je trezveno raditi na otpornosti države i društva. Društvene mreže nerijetko bivaju alat razdora umjesto da povezuju. Važno je znati nositi se s time kao i s lažnim vijestima i manipuliranjem. Treba prepoznati razliku između odgovorne i neogdovorne politike i napraviti distinkciju između onoga što je ostvarivo i praznih obećanja, poručio je Jandroković.

- Čovjek je bio ključ pobjede u Domovinskom ratu i bit će ključ svih naših budućih uspjeha. Hvala vam što ste pokazali duh pravih pobjednika i veliko hrvatsko srce. Neka nam živi pobjednička Hrvatska, zaključio je Jandroković.

 Opširnije na HRT koji je prenosio događanje iz Knina.https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/hrvatska-obiljezava-dan-pobjede-i-domovinske-zahvalnosti-10940740

 

 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.