Čestitke ministra Banožića i admirala Hranja za 28. obljetnicu VRO Oluja

Čestitke ministra Banožića i admirala Hranja za 28. obljetnicu VRO Oluja

Ministar Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj uputili su čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO Oluja

Čestitka ministra obrane Marija Banožića:

„Poštovane pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske,

Poštovane djelatnice i djelatnici Ministarstva obrane,

Poštovane građanke i građani te naši sunarodnjaci izvan domovine,

čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Obilježavanje 28. obljetnice VRO Oluja, sjećanje je na povijesne i ponosne dane kada je Hrvatska pokazala kako upravo zajedništvo, odlučnost i jasna vizija ispisuju povijest jednog naroda i stvaraju slobodu!

Zahvaljujem zato svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u najsjajnijoj vojnoj operaciji u povijesti Hrvatske i osigurali nam da u miru, u svojoj samostalnoj i modernoj hrvatskoj državi, gradimo i stvaramo bolju budućnost za generacije koje dolaze.

Sjećanje na hrvatske  branitelje i sve one koji su izgubili život na putu borbe za samostalnost i neovisnost, čine nas upravo na današnji dan posebno ponosnima jer svjedočimo Hrvatskoj koja unatoč svim izazovima raste i jača, ostvarujući povijesne iskorake na svim područjima.

Vlada Republike Hrvatske zato nastavlja odgovorno razvijati naše obrambene sposobnosti i kapacitete, ulažući u daljnje procese modernizacije i opremanja Hrvatske vojske.

Hrvatska i svaki njezin građanin zaslužuju imati modernu i moćnu vojska koja je u svakom trenutku sposobna odgovoriti na sve izazove koji se pred nju postave: hvala svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima što časnom službom dokazuju kako predstavljaju neodvojiv dio našeg nacionalnog identiteta!

Vjerujem kako ćemo svi zajedno i nadalje, uspješno iznalaziti odgovore na izazove koje nam vrijeme donosi i iz čega ćemo, baš kao u „Oluji“, izaći kao pobjednici!

Čestitam vam još jednom 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja!“

Čestitka načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja:

„Kninska tvrđava, hrvatska zastava, Domovinski rat, borba i žrtve za neovisnost i slobodu… To je Oluja - simbol nade, pobjede, odlučnosti, hrabrosti i zajedništva.

Danas je od Oluje, te veličanstvene završne pobjede u Domovinskom ratu, prošlo već 28 godina. Ali zasigurno će taj događaj vječno imati mjesto u našem kolektivnom sjećanju. Jer pobjeda u Domovinskom ratu jedan je od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i jedan od temelja moderne hrvatske državnosti, potvrđujući se kao ključni doprinos konačnom ostvarenju višestoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom, suverenom i neovisnom državom.

Hrvatska vojska je u pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, u samo 84 sata, oslobodila okupirana područja i trajno osigurala međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Hrvatski vojnici tom su prigodom oslobodili domovinu i očuvali hrvatsku neovisnost. Naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske i postali uzor svim pripadnicima Oružanih snaga RH. Oni su nesebično dali svoj život i zdravlje za našu slobodu i zato ih čuvamo u našim srcima i mislima.

Obljetnice poput Oluje dobra su prilika da se prisjetimo dana kada je Hrvatska stvarala svoju vojsku gotovo ni iz čega, usred agresije i borbe za opstanak, slobodu i neovisnost. Bili su to teški dani, puni razaranja, patnje, neizvjesnosti, straha, ali istovremeno i neizmjerne hrabrosti, ponosa i ustrajnosti. Preživjeli smo prvi udar, zaustavili napadača i, u konačnici, pobijedili.

Nama, profesionalnim vojnicima, to vrijeme ponosa i herojstva ima posebni značaj, na što nas podsjeća i jedna vojnička legenda, američki general Mattis, kada je prije 6 godina, kao ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država, pozdravio drugu vojničku legendu, tadašnjeg  ministra obrane RH generala Krstičevića, rekavši: „Sljedećeg mjeseca obilježavamo dvadeset i drugu obljetnicu operacije nazvane Oluja, operacije koja se proučava u američkoj vojsci da joj pokaže kako dobro vođena vojska, dobro uvježbana, dobro opremljena i s dobrim političkim smjernicama može promijeniti tijek povijesti.“

Danas je Republika Hrvatska članica NATO-a i EU, a naše Oružane snage su suvremene, profesionalne, organizirane i cijenjene vojne snage, osposobljene i obučene za tradicionalne zadaće, ali i za zadaće pomoći društvu i građanima u slučajevima nesreća i kriza, a svojim sudjelovanjem u međunarodnim misijama, operacijama i aktivnostima pridonose izgradnji sigurnosti i mira. OSRH ostaju glavni instrument države za obranu i vođenje vojnih operacija. Uživajući visoko povjerenje građana RH, kao dio sustava domovinske sigurnosti, OSRH će se razvijati kao važan element sveukupnih potencijala države te kao neodvojiv dio hrvatskog društva, dijeleći sve izazove i dobrobiti tog istog društva.

Svim pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama, operacijama i aktivnostima potpore miru diljem svijeta čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja” te vama i vašim obiteljima želim sve najbolje, obilje zdravlja i veselja, te uspjeh i zadovoljstvo u izvršavanju zadaća.“

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.