Knin slavi 28 godina velike hrvatske pobjede - prije 28 godina, u 5 sati ujutro, počela je oslobodilačka akcija Oluja

Knin slavi 28 godina velike hrvatske pobjede - prije 28 godina, u 5 sati ujutro, počela je oslobodilačka akcija Oluja

Knin slavi 28 godina velike hrvatske pobjede. Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja slavi se i diljem Hrvatske, no posebno svečano bit će u u Kninu, jer ponos pobjednika ne jenjava. Već po tradiciji dan uoči proslave Oluje i unatoč jakoj kiši, Krčki most i ove su godine obasjale baklje. u 21 sat zapaljene su 222 baklje u spomen na 222 poginula branitelja iz Primorsko-goranske županije. U Kninu je u petak održana generalna proba za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Zbog najavljenog nevremena, 28. obljetnica obilježit će se uz izmijenjen program. Očekuje se dolazak nekoliko desetaka tisuća ljudi, unatoč najavljenoj kiši - Knin je spreman.

Ne bude li grmljavinskog nevremena, u 9:44 hrvatsku će zastavu na vrhu kninske tvrđave podići hrvatski branitelji i članovi obitelji stradalih. Središnji dio proslave održat će se na glavnom kninskom trgu. 
Program je krojila vemenska prognoza, pa je otkazan atraktivan letački dio.  Čitat će se imena 244 branitelja poginula i nestala u Oluji.  Prvi će se javnosti obratiti njihov suborac - pripadnik 1. gardijske brigade - legendarnih Tigrova. Nakon njega govorit će predsjednici Vlade, Sabora i Republike.  

Prije 28 godina, u 5 sati ujutro, počela je oslobodilačka akcija Oluja. Hrvatske snage krenule su u napad na bojišnici dugoj više od 630 kilometara i u samo 84 sata oslobođena je gotovo petina države. Već drugog dana oslobođen je Knin, središte srpske pobune, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

A kako branitelji danas žive te kako se država skrbi za braniteljsku populaciju, evo što je za HRT jučer rekao resorni ministar Tomo Medved.
- Oluja je kruna svih naših bitaka u Domovinskom ratu. Oluja, u svojoj sinergiji, zasniva se na svim našim manjim ili većim operacijama, zasniva se na našoj obrani 1991. godine, na svim našim žrtvama, na svim našim nastojanjima osloboditi svoju zemlju. I uspjeli smo. Na današnji i sutrašnji dan, prije 28 godina, donijeli smo slobodu, donijeli smo mir i prosperitet svojoj domovini i svome narodu. I na to smo neizmjerno ponosni, rekao je ministar Medved.

- Hrvatski branitelji stradalnici Domovinskog rata našoj su Vladi već osmu godinu mandata i nadahnuće i inspiracija. Kroz konkretne napore, aktivnosti naša Vlada Hrvatskim braniteljima jasno daje do znanja da su oni ti koji su najzaslužniji za slobodu koju danas imamo. U proteklih sedam i pol godina toliko toga smo učinili u partnerstvu sa udrugama iz Domovinskog rata, cijeneći ulogu Hrvatskih branitelja u našemu društvu. Ono što posebno ističem je stvaranje takvog ozračja u Hrvatskoj da su Hrvatski branitelji zaista ti kojima zahvaljujemo, da su Hrvatski branitelji pobjednici, da smo sve mjere i aktivnosti koje smo donijeli ili ćemo ih u razdoblju koje je pred nama donijeti, prilagođeni potrebama Hrvatskih branitelja danas, istaknuo je, te dodao da do kraja godine planiraju završiti četvrti veteranski centar u Daruvaru, a da u novoj financijskoj perspektivi planiraju mrežu sa još četiri veteranska centra.

- Ono što je također važno, uz sve druge napore koje činimo, jesu i ustanove za trajni smještaj onih Hrvatskih branitelja koji su u potrebi. Dakako, svega toga ne bi bilo da nemamo potporu predsjednika vlade Andreja Plenkovića, cijele Vlade, te da nemamo osigurana financijska sredstva. To je konkretan pokazatelj odnosa naše vlade prema Hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, naglasio je Medved.
- Uz sve ovo što činimo, jedan smjer našeg djelovanja je svakako prenijeti istinu o Domovinskom ratu, o stvaranju i obrani Hrvatske na mlade generacije. Nikada ne zaboraviti i otrgnuti od zaborava naše junake. U partnerstvu sa Županijom i sa općinom izgradili smo u Aržanu memorialni centar Josip Jović, upravo s tim ciljem da ostane za mlade generacije kao podsjetnik da je Josip Jović naš prijatelj, naš redarstvenik iz Aržana, prva žrtva Domovinskog rata i trajno će ostati zabilježen njegov doprinos u obrani i oslobađanju domovine, rekao je.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.