Na Sveučilištu u Mostaru obilježen Svjetski dan slobode medija

Na Sveučilištu u Mostaru obilježen Svjetski dan slobode medija

MOSTAR, 3. svibnja (FENA) - U povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, Društvo hrvatskih novinara u BiH izražava punu potporu neovisnim i predanim novinarima, medijskim kućama i studentima novinarstva koji svojim poslom održavaju stupanj demokracije na kojem se grade društva u kojima se poštuju građanska prava, prava i temeljne slobode. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović čestitao je novinarima, novinarskim udruženjima i svim medijskim zaposlenicima u povodu Međunarodnog dana slobode medija.

U povodu Svjetskog dana slobode medija Studij novinarstva Filozofskog fakulteta i Televizija Sveučilišta u Mostaru organizirali su otvoreni televizijski studio SUM TV u središtu Mostara, ispred Rektorata Sveučilišta u Mostaru. Kroz cjelodnevni televizijski program govorilo se o važnosti slobode i zaštite medija iz područja obrazovanja, kulture, sporta, politike, gospodarstva, priopćeno je sa Sveučilišta.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić čestitao je svim svojim medijima dan na čelu kako je sloboda medija jedan od elemenata demokratskog društva i uređenih društava na zapadu. - To je moderno društvo prepoznalo i samim tim mu je dalo snagu četvrte sile, četvrte vlasti. Svi oni koji misle upravljati određenim procesima unutar demokratskih društava moraju voditi računa o slobodi medija te se za nju moramo boriti - kazao je rektor Tomić.

Više od 40 sudionika kroz intervju podsjetilo je da treba bitno poboljšati zakonsku regulativu kako bi novinari svoj posao radili u sigurnijem i slobodnom ambijentu jer su, kako stoji, često izloženi pritiscima, prijetnjama i zastrašivanju. Smatraju da je zato potrebno da uvažavanje slobode medija bude važan dio naše kulture, ističući kako je Svjetski dan slobode medija prilika da se svi podsjetimo na zajedničku odgovornost za zaštitu medija.

Voditelj Sveučilišne televizije i pročelnik Studija novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a dr. sc. Franjo Takač podsjetio je da SUM TV prati obrazovne, društvene teme i rad Sveučilišta. – Služimo kao jedna platforma za učenje našim studentima i jako smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli, ai naša javnost, naša publika daje nam motivaciju, daju nam pohvale, konstruktivne kritike, naravno svaki dan se poboljšava – smatra pročelnik. Rektor Tomić i pročelnik Takač na kraju su istaknuli da su otvoreni za suradnju sa svim drugim medijima u okruženju te su poziv na suradnju uputili svima.

Sa Sveučilišta podsjećaju kako Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, podsjećaju na zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i obvezuju se poduzme sve kako bi se omogućilo novinarima da i dalje obavljaju svoj posao pošteno i otvoreno, u okruženju koje nije ispunjeno. strahom i zastrašivanjem.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.