Ministar Banožić o Gojku Šušku: "Bio je ključan za postavljanje temelja moderne HV"

Ministar Banožić o Gojku Šušku: "Bio je ključan za postavljanje temelja moderne HV"

U povodu obilježavanja 25. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, predsjednik Vlade Andrej Plenković  u društvu najbližih suradnika položio je vijenac na njegovom grobu na Gradskom groblju Mirogoj.  

"Sjećanje, poštovanje i zahvalnost prema ratnom ministru Gojku Šušku ne blijede, rekao je ministar Banožić - U teškim i izazovnim vremenima odlučno je slijedio političke vizije dr. Franje Tuđmana, poručuje Banožić

- Hvala mu za stvaranje Hrvatske vojske i za postavljanje temelja vojsci koja danas, rame uz rame stoji s velikim vojnim silama.
U teškim i izazovnim vremenima, hrabro je i odlučno slijedio političke vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i jedan je od simbola vremena u kojem smo stvarali neovisnu, samostalnu i slobodnu hrvatsku državu.
Hrvatska vojska u njega je imala puno povjerenje, cijenio je svakog hrvatskog vojnika i svojom pravednošću i disciplinom pokazao kako se ostvaraju veliki ciljevi."Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!", zauvijek će ostati sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata. 

Neka mu je vječna slava i hvala!".

Gojko Šušak rođen je u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine. Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“.
Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.