Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak, državni vrh u Okučanima

Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak, državni vrh u Okučanima

Hrvatska se prisjeća Vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je, prije 28 godina, oslobođena zapadna Slavonija. Središnja svečanost održana je u Memorijalnom kompleksu 'Kristalne kocke vedrine' u Okučanima. Na svečanosti su bili predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković uz brojne članove vlade, saborske zastupnike te predstavnike braniteljskih udruga.

U Okučanima je program počeo jutarnjom budnicom, a za građane je pripremljen atraktivni cjelodnevni program.Akcija Bljesak jedna je od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu. 7200 hrvatskih vojnika i policajaca u manje od 32 sata vratilo je 500 četvornih kilometara teritorija koji je četiri godine bio okupiran. U oslobađanju Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 bila su ranjena. U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.Nakon svečane ceremonije izjave su dali predsjednik Vlade i Sabora.

- Danas je važno da mladim generacijama prenesemo ključne trenutke Domovinskoga rata da se kao narod i kao društvo prisjećamo ključnih trenutaka bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske kakvu imamo danas, poručio je Andrej Plenković. Podsjetio je na najznačajnija postignuća te poručio da je "danas na nama odgovornost da unaprjeđujemo kvalitetu života kako bi svi u Hrvatskoj živjeli boljim standardom".

- Bilo je i prije osloboditeljskih akcija, ali ovo je bila jedna od ključnih, prethodila je Oluji i bilo je potpuno jasno da će ovdje projekt velike Srbije - pasti, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Dodao je kako je danas Hrvatska snažna država, koja je ostvarila sve svoje velike ciljeve. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.