U Novom Zagrebu ubijeno šestoro ljudi, ubojica počinio samoubojstvo

U Novom Zagrebu ubijeno šestoro ljudi, ubojica počinio samoubojstvo

Nezapamćena obiteljska tragedija: Hrvatska je u šoku nakon tragedije u zagrebačkom naselju Kajzerica. 36-godišnjak je ubio šest članova jedne obitelji - tri žene, dvojicu muškaraca i desetogodišnje dijete. Nakon toga pobjegao je s mjesta zločina. Počinio je samoubojstvo kada ga je pronašla policija. To je jedan od najbrutalnijih zločina dosad ne samo u Zagrebu, nego i cijeloj Hrvatskoj. 

Od 2017. godine počinitelj je imao prebivalište tamo gdje i žrtve, u Cimermanovoj ulici. Policija potvrđuje i da je počinitelj rođen u Vukovaru 1983. godine. Informacijama da je bolovao od PTSP-a policija ne raspolaže. U tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje događaja, dok je na mjestu samoubojstva očevid obavljen. 

Policija na konferenciji za novinare otkrila detalje zločina

Sinoć u 21.30 OKC PU zagrebačke zaprimio nekoliko dojava da je u Cimermanovoj ulici došlo do uporabe vatrenog oružja. Na mjestu događaja pronađeno je šest mrtvih osoba od kojih dva muškarca, tri žene i jedno dijete. Pokrenuta je potraga za muškarcem. Oko 3.30 na području Brezovice locirano je osobno vozilo i počinitelj. Nakon što ga je policija pozvala na predaju počinitelj je izašao iz vozila i u neposrednoj blizini izvršio samoubojstvo, pritom ne rekavši ništa. Na mjestu počinjenja samoubojstva pronađeno je vatreno oružje s kojim je samoubojstvo izvršeno, a koje je počinitelj posjedovao ilegalno.

- Ta osoba je za sada povezana s jednom od žrtava na način da imaju zajedničko dijete koje je također pronađeno na mjestu događaja i koje je zbrinuto u odgovarajuću ustanovu. Počinitelj nije evidentiran za počinjenje kaznenih djela, izuzev što je evidentiran 2016. za počinjenje prekršaja iz domene remećenja javnog reda i mira na području Trešnjevke. Policija nije imala nikakve ranije dojave vezano za prijetnje i obiteljsko nasilje,  rekao je Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke. Potvrdio je da je počinitelj radio kao taksist u Zagrebu. Sve su žrtve, prema njegovim riječima, članovi jedne obitelji, osim mlađe muške osobe koja je ubijena, a policija će utvrditi po kojem se osnovu ona zatekla u toj obitelji.

Ubojstvo zgrozilo i stručnjake

Liječničko izvješće šokantno je. O motivima i profilu ubojice teško je govoriti, iako stručnjaci kažu da svatko od nas u sebi nosi određenu dozu agresije koju različito usmjeravamo. "Međutim, osobe koje počine ovakva kaznena djela nemaju puno empatije za druge, usmjerene su samo na sebe, a neki od njih i nemaju osjećaj kajanja", kaže prim. dr. sc. Nadica Buzina za Zavoda za forenzičku psihijatriju Kliničke bolnice Vrapče. A ljubomora, dodaje, ima različita lica.

Kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila kaže kako se, umjesto uzrocima i prevencijom - bavimo posljedicama i represijom. "Čini mi se da je ipak to na neki način isplanirano jer se ne radi o afektivnom ubojstvu, gdje imate situaciju na cesti pa se netko posvađa, potuče i izvadi pištolj pa onda napravi nešto takvo", kazao je. 

"Neriješeni partnerski odnosi čest okidač za pojavu nasilja" 

U Temi dana o ovom masakru su govorili diplomirana socijalna radnica Slavica Blažek Kokorić i psihijatar dr. Herman Vukušića

Vukušić kaže kako ljubomora, koja je prema navodima iz policije uzrok ovoj tragediji, može biti okidač za ovakav čin, ali do sada nije u Hrvatskoj bilo krvnih delikta ovakvih razmjera. Dodaje da je ovo čin za svaku osudu i teško ga je objasniti sa stajališta psihijatrije i psihologije. 

Pojasnio je kako, prema trenutno dostupnim podacima, radi se o određenoj dozi psihopatije. 

Blažek Kokorić kaže kako smo u posljednje vrijeme svjedoci previše izoliranih slučajeva, a za pojavu nasilja su snažan okidač neriješenih partnerski odnosi. Smatra da Hrvatska nije izuzetak kada ju uspoređujemo s ostalim zemljama EU-a, spadamo među države s nižom stopom doživljenog fizičkog i seksualnog nasilja nad ženama. 

Govoreći o neriješenim partnerskim odnosima kod nas je stigma da se potraži stručna pomoć, a nekada se i ne dobije adekvatna pomoć. Blažek Kokorić vjeruje kako nas ovakvi primjeri mogu potaknuti da ozbiljnije postavimo pitanje što trebamo učiniti da se krenu rješavati stvari na području prevencije i da aspekt emocionalnih odnosa postanu i društveno relevantna tema. 

Vukušić kaže kako ga zabrinjavaju degutantni komentari na društvenim mrežama o ovakvim temama. Smatra da smo na prekretnici gdje bi sve češće građani mogli uzimati stvari u svoje ruke, apelira na institucije da učine sve što mogu što se tiče internetskog nasilja ali i glorificiranja nasilja. Kaže da mediji moraju izvještavati o zločinima, ali načini imaju pozitivnu korelaciju sa stopom nasilja u društvu. 

"Sustav u kojemu muškarac može odlučiti ubiti ženu"

U Ženskoj sobi ističu riječ je o femicidu koji je pomno planiran i svjesno počinjen. Napominju, takvo ponašanje posljedica je činjenice da sustav fizičko nasilje tretira kao prekršaj. "Ne radi se o počinjenju iz ljubomore, radi se o činjenici da mi na žalost jesmo sustav u kojemu muškarac može odlučiti ubiti ženu, njenu rodbinu druge", kaže psihologinja Senka Sekulić Šebić

Ravnatelj policije Nikola Milina - "Manje oružja, manje tragedija"

- I policiji je ova dojava bila šokantna, ali odmah se regiralo i angažirane su sve snage, brzo su razmjenjivane informacije te su poduzimane potrebne mjere i radnje, rekao je u Dnevniku glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Istaknuo je vrlo profesionalno i koordinirano poduzimanje policije. Kako je u tijeku opsežno kriminalističko istraživanje, nije mogao govoriti o motivu zločina. Na pitanje je li ubojica bio prijavljivan zbog posjedovanja droge, odgovorio je da se to ne može povezati s ovim zločinom.

- Istragom je, rekao je, utvrđeno da je počinitelj imao nelegalno oružje te da se radi o kratkom vatrenom oružju. Ponovno je pozvao sve građane da se odazovu na akciju "Manje oružja, manje tragedija" te naglasio da policija u redovnom radu često oduzima nezakonito oružje. Za Zagreb i općenito cijelu zemlju, rekao je da je izrazito sigurna. "Policija je pokazala veliku profesionalnost, u posljednje vrijeme bilo je više događaja koje je policija uspješno razriješila i pronašla počinitelje", rekao je Milina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.