Prozivke i prepiske Županija - Grad Varaždin: Čelnici se "počastili", a riječ je bila o putovanju gradonačelnika Bosilja u Kinu i njegovom 49. darivanju krvi

Prozivke i prepiske Županija - Grad Varaždin: Čelnici se "počastili", a riječ je bila o putovanju gradonačelnika Bosilja u Kinu i njegovom 49. darivanju krvi

Sramota, gradonačelnik Bosilj putovanje u Kinu prikriva tobožnjim “darovanjem krvi” stiglo je u priopćenju iz Županije 25. listopada, a odmah zatim stigao je i odgovor Grada. Rat priopćenjima prenosimo u cijelosti.

"Današnji dan je u Gradu Varaždinu započeo senzacionalno. Gradonačelnik Neven Bosilj i njegov prisilni kandidat za župana, Bruno Ister, darivali su krv. Rekli bi svi hvalevrijedan potez. Lijepa i korisna gesta, ujedno i politička poruka.  
Međutim, par sati kasnije saznajemo da je gradonačelnik u Kini, što on i potvrđuje navodeći da je tamo o njihovom trošku. Nebitno što, uz Sjevernu Koreju, jedino još Kinu vodi komunistička partija. Ipak su Kinezi “najveći” investitori na području Grada Varaždina. Da ne pomisli netko da je putovao turistički. A ako nisu, biti će. Ali, živo nas zanima kako je to uspio. Ujutro darivati krv, a već oko podneva biti u Kini!? To dosad nije uspjelo nikome. Isti dan ujutro biti u Hrvatskoj, a četiri sata kasnije u Kini. 
 
Zatim, gdje je nestao Miroslav Marković? Je li i on na putovanju ovih dana, gdje i o čijem trošku? Je li i njega pozvao koji partijski dužnosnik? U Varaždinu su unazad nekoliko dana svi u čudu kako sve jako dobro funkcionira. Jesu li razlog tome oni i njihovo izbivanje? 
I za kraj, koja ljudska bijeda moraš biti, da svoj odlazak u Kinu prikrivaš navodnim darivanjem krvi? Kako vas nije sram tako bešćutno lagati? Na što ste još sve spremni?- stoji u prvom priopćenju Županije.
 
 
 
 
A Grad odgovara:

Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj kao službeni predstavnik Grada Varaždina  boravi u Narodnoj Republici Kini od 19. – 29. listopada 2024.  na Seminaru o lokalnoj upravi u Hrvatskoj. U suradnji s Veleposlanstvom NR Kine, organizatori putovanja su Međunarodni centar za obuku u Hong Kongu i Macau Kineske nacionalne akademije za upravljanje i Ministarstva trgovine  NR Kine ( International, Hong Kong and Macao Training Centre of the China National Academy of Governance i Ministry of Commerce ). Sve troškove puta podmireni su od kineske strane, odnosno organizatora puta. Zajedno s gradonačelnikom Grada Varaždina, u Kini boravi na istom seminaru grupa od petnaestak drugih gradonačelnika hrvatskih gradova, predsjednika i članova gradskih vijeća te članova nacionalnog parlamenta.

 Na upit novinara za komentar županove objave o putovanjima gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj je odgovorio: HDZ opet laže. Kako sam već prije rekao, uvijek nastojim putovati ne opterećujući gradsku blagajnu. Na primjer put u Norvešku je u cijelosti plaćen iz projekta norveškog granta, a u Sarajevo sam putovao na poziv i trošak UNDP uključujući i dnevnice. Tako i trošak mog sadašnjeg boravka u Kini zajedno s nekoliko dužnosnika iz redova gotovo svih stranaka, uključujući i HDZ, plaća ministarstvo trgovine NR Kine što uključuje sve troškove prijevoza i boravka. Ne iznenađuje podmetanje i izmišljanje našeg neinformiranog župana, koji svojim neprimjerenim napadom na službenu delegaciju jedne države, a u kojoj su i njegove stranačke kolege, samo potvrđuje već ranije ocjene kako je zalutao na mjesto župana. Svojim podmetanjem i napadom na službenu delegaciju župan po skrivečki želi svima reći da kad već on ne može, jer ga nitko niti ne zove, onda nitko ne treba putovati i predstavljati naš grad, našu županiju ili našu zemlju. Jer, eto njega, nesretnika nitko ne želi (osim poziva na stranačka sijela HDZ-a u Hercegovini). Obnašanje funkcije župana je očito prezahtjevna funkcija za neke kojima će građani uskoro pokazati što misle.  

 Uoči puta u Kinu, gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj se odazvao na akciju dobrovoljnog darivanja krvi povodom predstojećeg Dana dobrovoljnih darivatelja krvi.  Što se tiče pitanja o navodnom putovanju zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, on je na godišnjem odmoru i to prvi put u ovoj godini.

Iza toga slijedio je novi krug prepiske. 

Potvrđeno: Bosilj i Ister jučer nisu darivali krv
 
Iz Opće bolnice Varaždin službeno je potvrđeno da “SDP-ovi humanitarci”- gradonačelnik Neven Bosilj i direktor Varkoma d.d. Varaždin Bruno Ister u petak nisu darivali krv. Naravno, svakom darivatelju pa i njima zahvaljujemo na svakoj kapi darovane krvi, ali oni to ipak nisu odradili jučer.  
Stoga ostaje i dalje otvorenim pitanje je li ta njihova objava trebala prikriti putovanje gradonačelnika Bosilja u Kinu. Zbog čega se to skriva, gdje je njegov zamjenik Marković, zbog čega ilegala? 
Bez obzira na sva ta pitanja, još nikome nije palo na pamet ništa tako jadno da objavom darivanja krvi prikriva putovanja. 
Nitko još nije imao tako sramotan početak kampanje kao prisilni Markovićev kandidat za župana Bruno Ister. Započeti kampanju tako “profesionalno” mogu samo profesionalci laži i obmana, a varaždinski SDP je barem po tome poznat. 
Smatramo da je riječ o krajnje nemoralnom i licemjernom činu.
Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak

 

Odgovor gradonačelnika grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja na prozivke župana Anđelka Stričaka

Poštovani,

Temeljem netočnih informacija i ružnih insinuacija koje je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u protekla dva dana obmanjivao javnost, u vezi čestitke povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, u nastavku ovog priopćenja šaljemo odgovor gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja. U svom odgovoru gradonačelnik Bosilj navodi sljedeće:

„Žalosti spoznaja da u pomanjkanju stvarnih sadržaja, važnih političkih odluka i projekata kojima će život građanima učiniti boljim, pojedini politički akteri nastoje izmišljati i podmetati svojim protivnicima. A u tom je „poslu“ izmišljanja, podmetanja i politikanstva uskoro bivši župan poseban majstor. Kad bi se organiziralo svjetsko natjecanje u izmišljanju i podmetanju, Stričak bi se vrlo lako plasirao na završno natjecanje.

Ružno je da se uopće bavimo ovakvim temama koje niti na koji način ne pridonose boljitku naših ljudi. Neshvatljivo mi je da se uskoro bivši župan na ovako ružan pokušaj nastoji baviti ovom humanom temom kakva je darivanje krvi. A njegova posvećenost ovom nadasve humanom činu, darivanju krvi, ne dolazi iz želje da pokaže svojim primjerom ili pozivom za darivanjem krvi, već iz činjenica da ima problema s čitanjem uz razumijevanje pročitanog. Na njegovu veliku žalost, to smo već prethodno imali priliku vidjeti i spoznati, pa o tome neću trošiti riječi. Kako iz prve objave uskoro bivši župan nije uspio razumjeti sve napisano, ponovit ću samo najvažnije informacije iz vijesti koju sam objavio na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Prvo, u objavi na osobnom Facebook profilu jasno piše da sam NEDAVNO darivao krv ususret jučerašnjem Danu dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se obilježava svake godine 25. listopada. Objava Grada Varaždina jasno naglašava kako sam, povodom tog dana, odlučio darovati krv kao simboličnu gestu i poziv građanima da slijede taj primjer.

Drugo, kao službeni predstavnik Grada Varaždina boravim u Narodnoj Republici Kini od 19. – 29. listopada 2024.  na Seminaru o lokalnoj upravi u Hrvatskoj. U ovoj je delegaciji iz naše zemlje bilo i petnaestak drugih gradonačelnika hrvatskih gradova, predsjednika i članova gradskih vijeća te članova nacionalnog parlamenta, te novinarka jedne nacionalne televizije. Sve troškove putovanja i boravka, snosi kineska strana. U tome nema ništa sporno ni tajnovito. Osim za našeg uskoro bivšeg župana.

Za kraj ostaje samo žal za spoznajom u što je Stričak, uskoro bivši župan pretvorio službe naše Županije, pa se županija kao institucija bavi isljedništvom (i lažnim optužbama političkih protivnika). U namjeri da se zatvori ova priča, u koju je na vrlo nesmotren i neprikladan način uskoro bivši župan uključio i Opću bolnicu Varaždin, odlučio sam podijeliti svoju Knjižicu dobrovoljnog davanja krvi. Iz potvrde o darivanju krvi jasno je ono što je i napisano u službenoj objavi na stranicama Grada Varaždina: ključna riječ NEDAVNO se vidi iz datuma darivanja (17.10.2024.). Nadam se da će sada napokon ova priča biti jasna i uskoro bivšem županu Stričaku. I da ponovim, darivanje krvi smatram činom solidarnosti i humanosti. Uopće ne sumnjam da će ovu objavu naše građanke i građani razumjeti upravo onako kako je i zamišljeno: davanje krvi nije i ne smije biti politička tema. To je čin čiste ljudske humanosti i želje da se pomogne onima kojima je u najtežim trenucima pomoć potrebna. A tu nema mjesta politici.“


 

 

 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.