Reagiranja: Ruglo Koprivnice – spomenik slavnoj 117-toj brigadi!

Reagiranja: Ruglo Koprivnice – spomenik slavnoj 117-toj brigadi!

Na ulazu u nekadašnju koprivničku vojarnu, već se godinama nalazi spomenik slavnoj 117-toj Koprivničko-križevačkoj brigadi, koja je imala oko 3000 pripadnika, 38  poginulih i na stotine ranjenih, na prvim crtama obrane, pretežno, u napadnim djelovanjima,  na novljanskom bojištu 1991.

Međutim, taj spomenik je jednom bio srušen, a nakon toga svake godine sve više propada, jer Koprivničko-križevačka županija, koja je svojedobno jednim dijelom i financirala i podržavala spomenik, više očito nema nikakvog interesa da se uključi u njegovu obnovu, iako je 117-ta brigada bila najveća i najvažnija ratna postrojba u županiji. .

Ovaj spomenik sada je ruglo ovoga grada, kao da ga se srame, baš kao i pripadnika ove brigade, koji se jedva i spominju tijekom nekih oficijelnih događanja vezanih uz hrvatski obrambeni Domovinski rat.

U ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) na spomeniku je svijeću zapalio Mladen Pavković, predsjednik ove Udruge-da se ne zaboravi-  a ovih dana tijekom Svih svetih, Pavković će već tradicionalno, s predstavnicima svoje udruge,  obići i zapaliti svijeće na oko petnaestak spomen obilježja i spomen križeva, koji su podignuti u ovoj županiji na njegovu inicijativu, a vezani su uz stradanja pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a.

Inače, diljem Hrvatske, zahvaljujući njegovim inicijativama, podignuto je oko tridesetak spomen obilježja.  Tekst i slika. Milan Pišković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.