Grad Varaždin prvi u Hrvatskoj daje u javno savjetovanje Proračun za 2025.

Grad Varaždin prvi u Hrvatskoj daje u javno savjetovanje Proračun za 2025.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković najavili su na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici kako Grad Varaždin daje na javno savjetovanje dva krucijalna dokumenta, Proračun Grada Varaždina za 2025. godinu i Odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak.

Gradonačelnik je istaknuo kako će Varaždin vjerojatno biti jedini grad u Hrvatskoj koji Proračun za iduću godinu daje u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. „Najvažniji dokument, Proračun Grada Varaždina za 2025. godinu, bit će na javnom savjetovanju 30 dana, kako i sam zakon nalaže te će savjetovanje završiti 14. studenoga. Kad završi savjetovanje, već sljedeći dan će gradski vijećnici dobiti prijedlog proračuna za 2025. godinu kako bi ga mogli usvojiti na idućoj sjednici. Ovogodišnji proračun je bio težak 128 milijuna eura dok će za sljedeću godinu iznositi 144,5 milijuna eura. Zadržat ćemo sve postojeće nadstandarde, od besplatnog produženog boravka, 1000 eura donacije za novorođeno dijete, uskrsnice, božićnice, pomoćnike u nastavi i vrtićima, a imat ćemo i poseban paket socijalnih mjera te poseban paket kapitalnih ulaganja. Već tri godine smo grad sa najboljom kvalitetom života, grad koji je prošle godine proglašen najboljim za gospodarstvo, a i ove godine smo ponovno izabrani u 5 najboljih gradova, sve to na temelju izvršenja proračuna za tekuću godinu.“ – rekao je gradonačelnik Bosilj. 

Drugi akt koji Grad Varaždin daje na javno savjetovanje jest Odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak. „Iako država još uvijek nije donijela cijeli set poreznih zakona koje su predstavili, mi smo sve to već prihvatili u ovom proračunu. Odlučili smo da ćemo ove godine, kao Grad koji troši svoje prihode transparentno, smanjiti porezne stope, pa će tako niža porezna stopa, umjesto 22 % biti 21 %, a viša porezna stopa bit će s 33 smanjena na 32 %. Viša porezna stopa obuhvaća one obveznike koji imaju više od 60 000 eura primanja godišnje, odnosno u prosjeku 5000 eura mjesečno, no takvih je vrlo malo u gradu Varaždinu. S druge strane, 52 % zaposlenih uopće nisu porezni obveznici. Dakle, ostalih 48 % građana uplaćuje porez kojim plaćamo sve ove nadstandarde i iz kojih se financira cijeli grad. Tako ćemo omogućiti rast plaća, što ćete vidjeti i u prijedlogu Odluke – od 200 do 450 eura na godišnjoj razini, to će biti razlika 20 – 40 eura. S obzirom na to da država mijenja i porezni odbitak s 560 na 600 eura, mi spuštamo porezne stope pa će taj porast biti otprilike između 200 i 450 eura na godišnjoj razini, a ovisno o nizu faktora, jeste li samac, koliko djece imate i slično. Grad Varaždin rasterećuje zaposlene, iako je i država mogla nešto napraviti po tom pitanju jer cijenu rada čine i doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Država se toga nije odrekla i ne smanjuje PDV već isključivo radi poreznu reformu sa prihodima Grada, a ne dira svoj.“ – pojasnio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Iako rastu prihodi Grada, rastu i troškovi. Gradonačelnik je dao nekoliko primjera: „2021. godine smo izdvajali za vatrogastvo točno 2 milijuna eura, za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina i DVD Varaždin. U Prijedlogu Proračuna za sljedeću godinu izdvajanje za vatrogasce iznosi 5 milijuna eura. Od toga nam je država pridonijela Zakonom o vatrogastvu, iako i Grad ulaže. Sljedeće godine ćemo kupovati nova vozila za vatrogasce, a i sav teret plaća vatrogasaca je praktički na Gradu. Drugi, još eklatantniji primjer, su gradski vrtići za koje je 2021. godine Grad ukupno izdvojio 3 milijuna eura, od čega 1 milijun eura za privatne vrtiće, 1,8 milijun za gradske i oko 22 tisuće eura za dadilje. U Proračunu za 2025. godinu izdvojit ćemo za vrtiće 9, 8 milijuna eura, dakle 3,3 puta više. Za razliku od države koja priznaje ekonomsku cijenu vrtića 292 eura, Grad Varaždin priznaje 400 eura. Sva ta

izdvajanja i troškovi su u ovom Proračunu, kao i dodatne socijalne mjere koje ćemo s vremenom također najaviti.“ – ističe gradonačelnik.

S obzirom na povećanje Proračuna Grada Varaždina za 2025. godinu u odnosu na prošlogodišnji proračun za otprilike 16 milijuna eura, na pitanje gdje će biti vidljiv taj dodatan prihod, gradonačelnik je pojasnio: „Grad Varaždin je pokrenuo proceduru prema Europskoj investicijskoj banci, oni su analizirali financije Grada te je pokrenuta procedura odobrenja kredita od okvirnih 50 milijuna eura za financiranje kapitalnih investicija. Imamo najveći bonitet od svih gradova u Hrvatskoj, a to je kredit kakav zasad imaju samo Zagreb i Split. Iznos tog kredita moći ćemo koristiti za obnovu kulturne baštine, za zelenu i sportsku infrastrukturu, a ako iskoristimo samo primjerice 5 milijuna eura, na preostali dio neiskorištenog kredita nemamo dodatnih troškova. Za podvožnjak Wissertova - Supilova u proračunu je planirano da će se financirati putem kredita, bez obzira na obećanja ministra Butkovića i Ministarstva mora, prometa i infrastruktura. Ako Grad za to zaista dobije obećana sredstva, promijenit ćemo samo način financiranja. Ista situacija je s vrtićima, odnosno dogradnjom vrtića Dravska i Gortanova – ako ne uspijemo dobiti EU sredstva, dogradnju ćemo financirati iz kredita.“

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković najavio je dodatne pogodnosti za stanovanje u Varaždinu za mlade obitelji: „Grad Varaždin i dalje provodi pronatalitetne mjere te potičemo stambeno priuštivu politiku za mlade obitelji. Osim dodjele građevinskih zemljišta mladim obiteljima, započeli smo i izgradnju stambene zgrade u novom POS naselju. Osim toga, na javno savjetovanje daje se i Odluka o komunalnom doprinosu kojim ćemo dodatno rasteretiti plaćanje komunalnog doprinosa za mlade obitelji koje grade obiteljske kuće. Dosad je postojala takva mogućnost, no popusti su bili manji. Sada predlažemo da osobe do 40 godina starosti koje grade svoju prvu nekretninu, ovisno o zoni, plaćaju znatno niže cijene komunalnog doprinosa. U 2. zoni popust će iznositi 50 %, u 3. zoni 60 %, a u 4. zoni čak 70 %. Uštede će biti od 2.500 do 4.000 eura, što će značajno olakšati gradnju mladim obiteljima. Naš cilj je motivirati ih da ostanu živjeti u Varaždinu i olakšati im put do vlastitog doma.“ – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Budući da Javni poziv za dodjelu stipendija traje još ovaj tjedan, do nedjelje, 20. listopada, gradonačelnik Neven Bosilj je podsjetio sve studente da se prijave: „Stipendije će biti za 10 % veće u odnosu na prethodnu godinu, a sufinanciramo oko 750 studenata.“

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.