Izvanredno stanje u Ogulinu - Vodostaji Save, Kupe i Odre u porastu, u Ogulinu poplavljene kuće i podrumi

Izvanredno stanje u Ogulinu - Vodostaji Save, Kupe i Odre u porastu, u Ogulinu poplavljene kuće i podrumi
 

U Hrvatskoj zbog obilne kiše rastu vodostaji rijeka. Oborina je bilo i noćas, ali ipak znatno manje. Sava, Kupa i Odra u stalnom su porastu. Iz Hrvatskih voda poručuju da će vodostaj Kupe u Karlovcu biti iznad 800 centimetara te se nastoji minimalizirati moguća šteta. Tijekom dana - mnogo kiše očekuje se u Dalmaciji i zaleđu, zbog čega je na snazi crveni meteoalarm - javlja HRT.

Interventne snage Stožera civilne zaštite su na cijelom području Karlovca, a dodatne će biti razmještene na područja za koja se očekuje da će biti najugroženija: Brodarce, Veliku Jelsu i Borlin.

Zaključeno je to na sjednici Stožera, na kojoj su predstavnici Hrvatskih voda kazali kako se vrhunac vodnog vala na Kupi očekuje u poslijepodnevnim satima, te vodostaj veći od prvotno procijenjenog. – Veći vodostaj očekujemo zbog velikog dotoka Dobre na HE Lešće. Aktivirao se preljev koji će više sati biti aktivan i imat ćemo veće količine vode koja dolaze u nizinu, kazao je Vladimir Žakula, voditelj  Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Kupa Karlovac. Vatrogasci, pripadnici HGSS-a, Crvenog križa i članovi Vijeća mjesnih odbora obilazit će stanovnike od vrata do vrata kako bi im se osiguralo sve što im je potrebno. Vreće s pijeskom su podijeljene, a pripremljene su i nove budu li potrebne. Trenutno je na području Karlovca zbog vode na cesti za promet zatvoreno 8 prometnica.

U crvenom su, ali zbog jake bure, i zapadna obala Istre te Kvarner i Kvarnerić. Zbog izlijevanja iz korita nabujalih rijeka Đule i Dobre, na području Ogulina poplavljeno je desetak kuća i pedesetak gospodarskih područja, a dio stanovnika je bez struje dok su neka naselja odsječena, doznaje se od HGSS-a. Dio stanovnika ostao je bez struje jer je u centru Ogulina isključena trafostanica koja je bila ugrožena, kažu u HGSS-u čiji su pripadnici na raspolaganju stanovništvu na ugroženom području. 
- Prognoze Hrvatskih voda govore da bi se situacija do kraja dana trebala početi smirivati. Gornji tok Dobre je u stagnaciji, no zbog širenja vode u Ogulinu, ceste su zatvorene i nekoliko naselja je odsječeno, izjavio je za Hinu pročelnik HGSS-ove stanice Ogulin Vedran Salopek.

 Plenković obišao poplavljena područja u Ogulinu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.