Predsjednik Milanović na Agronomskom fakultetu koji slavi 105. godina djelovanja: Poljoprivreda je strateška grana koja traži našu maksimalnu pozornost

Predsjednik Milanović na Agronomskom fakultetu koji slavi 105. godina djelovanja: Poljoprivreda je strateška grana koja traži našu maksimalnu pozornost

„Čestitam ovu impresivnu godišnjicu, 105. obljetnica Agronomskog fakulteta je nevjerojatno dugo razdoblje koje pokazuje i dokazuje da je Hrvatska ovakvu instituciju, i ne samo ovu, gradila i prije više od sto godina. I da smo, što se toga tiče, mogli biti država i ranije. Imali smo sve osim dva elementa koji definitivno i nužno čine državu, a to su vojska i diplomacija bez kojih nisi država“, rekao je danas predsjednik Republike Zoran Milanović na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća koja je održana povodom 105. obljetnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu predsjednik Milanović opisao je kao kolijevku hrvatske pameti i identiteta bez koje ne bismo bili ono što danas jesmo. „To Sveučilište, i u okviru njega Agronomski fakultet, održalo se kao prava ukorijenjena institucija, u pravilu izvan politike, stranačke ili režimske“, rekao je i podsjetio kako su Sveučilište u prošlosti vodile uglavnom nestranačke osobe.

U svom obraćanju predsjednik Milanović je govorio i o važnosti poljoprivrede kako za hrvatsko gospodarstvo, tako i za gospodarstvo cijele Europske unije. „O čemu mi ovdje pričamo ako je poljoprivreda u hrvatskom BDP-u zastupljena sa dva posto. Što nije u redu, mi ili brojke nisu u redu? I kako je to uopće moguće? Dva posto hrvatskog BDP-a je nominalno manje od dvije milijarde dolara. To je beznačajna svota i nema smisla o tome razgovarati. Ili to, kao i mnoga mjerenja, ne pokazuje pravo stanje stvari? I Europska unija u strukturi svoje ekonomije poljoprivredu ima zastupljenu s dva posto. A istovremeno proračun Europske zajednice, današnje Europske unije, je na poljoprivredu alocirao 50 posto iznosa. Danas je to tričavih 30 posto svog novaca koji se prikuplja na razini Bruxellesa i Europske unije da bi se servisiralo djelatnost, što proizvodnju, što prezervaciju tla. Dakle, ne proizvodnju u užem smislu riječi. I sve to za nešto što predstavlja samo dva posto ekonomije“, naveo je predsjednik Milanović.

Zbog toga je istaknuo kako sve te brojke treba uzimati sa skepsom, provjeriti nekoliko puta i biti svjestan „da je proizvodnja hrane - kao i ugljena i čelika radi koje je i osnovana Europska zajednica – ono ključno što je činilo razliku između sitosti i gladi, života i smrti, rata i mira“. Zbog činjenice što danas 50 posto proračuna EU odlazi za poljoprivredu, a preostalih 50 posto za sve druge potrebe, predsjednik Milanović dodaje kako to dokazuje „da EU niti je bila, niti jest prava država i realno nikada neće biti i ne treba postati“.

„Na nama je da se, koliko je to moguće, osiguramo s tih dva posto PDB-a, nezasijanih i neobrađenih hektara i da nešto od toga napravimo. Da Podravka i druge takve hrvatske tvrtke budu najjače, najbolje, najkonkurentnije i najagresivnije na tržištu na kojem je hrana strateška sirovina“, poručio je predsjednik Milanović te zaključio: „poljoprivreda je strateška grana koja ne može biti važnija nego što jest i kada gledamo značaj proizvodnje hrane, to traži našu maksimalnu pozornost“.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća govorili su dekan Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Kisić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predsjednica Uprave Podravka grupe dr. sc. Martina Dalić, zamjenik Glavnog tajnika ICA-e (Association for European Life Science Universities) dr. Simon B. Heath, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ministar znanosti, obrazovanja i mladih, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs i zastupnica u Hrvatskom saboru, izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.