Obilježena 33. obljetnica osnutka HRM-a

Obilježena 33. obljetnica osnutka HRM-a

Zaštita Jadranskog mora nužna je za opstojnost naše države, a ulaganje u modernizaciju i razvoj HRM-a jedino su jamstvo da ćemo na sigurnosne izazove učinkovito odgovoriti, poručio je zapovjednik HRM-a

U Splitu je u srijedu 18. rujna 2024. prigodnim programom obilježena 33. obljetnica Hrvatske ratne mornarice i Dan Hrvatske ratne mornarice.

Na središnjoj svečanosti u vojarni “Admiral Sveto Letica – Barba” sudjelovao je izaslanik ministra obrane državni tajnik Drago Matanović koji se čestitavši hrvatskim mornarima njihov dan prisjetio i onih mornara koji su dali svoje živote u ostvarenju sna hrvatskih naraštaja o slobodnoj Hrvatskoj.

“Nastali ste iz odlučnosti naših ljudi nošenih domoljubljem koji su suočavajući se s neprijateljem bili odlučni i posvećeni slobodi. Oni su primjer kako se voli i bori za jedinu nam domovinu”, rekao je državni tajnik i prisjetio se rujanskih dana 1991. kad je Hrvatska ratna mornarica dobila svoje prve brodove koji su postali snaga obrane i jedna od poluga pobjede u ratu.

“U Hrvatskoj ratnoj mornarici imamo spoj iskustva i mladosti, što predstavlja istinsku snagu i jamac je sigurnosti na hrvatskom dijelu Jadrana. Svakodnevnim radom izabrali ste težnju za doprinos izgradnji HRM-a gdje se potiče izvrsnost i neprekidnost u usavršavanju”, poručio je državni tajnik Matanović te dodao kako ulaganje u obranu nije potrošnja nego investiranje u našu budućnost.

Zapovjednik HRM-a komodor Damir Dojkić u svojem se obraćanju prisjetio generacija hrvatskih pomoraca koji su vjekovima štitili i branili naše more, priobalje i otoke. “Oslobodilačke akcije protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja u kojima je Hrvatska ratna mornarica sudjelovala od studenog 1991. bile su presudne u razbijanju neprijateljske pomorske blokade hrvatske obale i otoka. Sve je to bilo ostvareno zahvaljujući žrtvi, bezuvjetnom domoljublju i zajedništvu hrvatskih branitelja, pripadnika HRM-a”, rekao je komodor Dojkić. Također, naglasio je kako je Hrvatska ratna mornarica danas glavni instrument državne moći u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa u Jadranu i nositelj pomorske obrane Republike Hrvatske. “Zaštita Jadranskog mora nužna je za opstojnost naše države, a ulaganje u modernizaciju i razvoj Hrvatske ratne mornarice jedino su jamstvo da ćemo na sigurnosne izazove moći učinkovito odgovoriti”, zaključio je zapovjednik HRM-a.

Najzaslužnijim pripadnicima HRM-a uručena su promaknuća, odlikovanja te nagrade, pohvale i poticajne mjere ministra obrane te poticajne mjere načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i pehari najboljim ekipama na održanim sportskim natjecanjima povodom Dana HRM-a.

Na svečanosti u Splitu predsjednik Republike Hrvatske uručio je odlikovanja i pohvale pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane državni tajnik Drago Matanović, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, zapovjednik HRM-a komodor Damir Dojkić, vojni ordinarij monsin jor Jure Bogdan, direktor Glavnog stožera OS RH general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednici postrojbi Hrvatske vojske, predstavnici lokalne samouprave, bivši zapovjednici i pripadnici HRM-a, članovi obitelji poginulih branitelja i drugi.

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice odali su poštovanje poginulim pripadnicima HRM-a u Domovinskom ratu sudjelovanjem u budnici starom gradskom jezgrom, mornaričkom postroju i polaganjem vijenca u more u Kaštelanskom zaljevu. Također, održana je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje u samostanu “Sv. Ante” na Poljudu.

Odana počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima

U prigodi 33. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice, u utorak, 17. rujna 2024., položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Nakon obreda u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a, zapovjednik HRM-a komodor Damir Dojkić te zapovjednici postrojbi i načelnici Odjela počast hrvatskim braniteljima odali su i na splitskom Gradskom groblju Lovrinac, na groblju branitelja te na posljednjem počivalištu prvog zapovjednika HRM-a admirala Svete Letice-Barbe. Uz pripadnike HRM-a vijence su položila i izaslanstva Grada Splita te braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Molitvu odrješenja vodio je dekan i vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić.

Prisjećajući se generacija hrvatskih pomoraca koji su vjekovima štitili i branili naše more, priobalje i rijeke, na ovaj dan se s osobitim pijetetom spominjemo branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.